Pentru intiia oara in ultimii trei ani si jumatate, dupa momentul respingerii planului Kozak, presedintele Voronin a facut ieri o vizita la Moscova, unde s-a intilnit cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Conform stirii difuzate de ITAR-TASS, care citeaza surse de la Kremlin, in centrul discutiilor s-au aflat "probleme cruciale ale raporturilor ruso-moldovenesti", inclusiv reglementarea conflictului transnistrean, precum si stadiul relatiilor comerciale dintre cele doua tari.
Larga autonomie pentru Transnistria, in schimbul retragerii trupelor rusesti
Cotidianul "Kommersant" scrie ca discutiile dintre cei doi lideri vor fi consacrate examinarii unui plan de normalizare a raporturilor dintre Republica Moldova si Rusia, pe care Voronin l-ar fi inminat personal lui Vladimir Putin la 22 iulie, cu ocazia summitului informal de la Moscova al sefilor statelor CSI. Punctul de pornire pentru planul elaborat de liderul de la Chisinau l-ar reprezenta propunerea adresata Rusiei de a anunta incheierea misiunii de mentinere a pacii in Transnistria si retragerea trupelor sale din zona. in acest caz, Voronin s-ar obliga sa dea in mod public o inalta apreciere eforturilor intreprinse de Moscova, incepind din anul 1992, in directia reglementarii conflictului transnistrean, renuntind, in schimb, la ideea inlocuirii trupelor rusesti cu forte internationale de mentinere a pacii. Cel de-al doilea pas l-ar constitui un statut de larga autonomie oferit Transnistriei, in cadrul Republicii Moldova, garantindu-i-se maximum de independenta.
Neutralitatea Republicii Moldova, o garantie in plus
in cazul in care Moscova ar accepta acest plan, Chisinaul ar fi dispus sa inlature "multe preocupari" ale Kremlinului. Unul ar fi confirmarea pe cale legislativa a statutului de neutralitate a viitoarei "Moldove unificate", ceea ce ar insemna, potrivit presei ruse, "sa se puna cruce" aderarii tarii la NATO. Un al doilea ar fi angajamentul lui Voronin de a contribui personal la intarirea pozitiei limbii ruse si apararea drepturilor cetatenilor rusi stabiliti pe ambele maluri ale Nistrului. in sfirsit, Moscova ar obtine garantii privind intangibilitatea proprietatilor rusesti pe teritoriul republicii, inclusiv in Transnistria. "Kommersant" noteaza ca, in opinia lui Voronin, in cazul in care s-ar reusi realizarea unor intelegeri asupra acestor chestiuni principiale, va fi foarte usor sa se gaseasca solutii pentru celelalte probleme existente intre cele doua tari. Potrivit informatiilor cotidianului rus, propunerile liderului de la Chisinau au trezit interes la Moscova, unde a prevalat punctul de vedere ca acestea necesita o examinare suplimentara. Judecind dupa tonul primelor declaratii facute, ieri, inaintea inceperii convorbirilor, este de presupus ca reactia Moscovei la planul lui Voronin este, in general, pozitiva si ca intelegerile realizate cu acest prilej vor fi definitorii pentru evolutia relatiilor viitoare intre Chisinau si Moscova. // Adevarul