Cu 13 ani în urmă, în inima Chișinăului apărea un spațiu cultural alternativ de doar 8 metri pătrați, unde artiștii independenți puteau organiza activități pentru public în aer liber. Ștefan Rusu, creatorul spațiului cultural „Apartamentul Deschis”, este protagonistul podcastului „Casa de Cultură Independentă”.
Astăzi, Ștefan Rusu – curator, artist transdisciplinar din Moldova – este stabilit temporar în afara țării. Proiectele pe care le-a creat în Moldova rămân, însă, la fel de actuale. „Apartamentul Deschis a fost gândit ca un element experimental. El oferă o platformă pentru cultura independentă și comunitatea artistică tânără, care are o lipsă de reprezentare.” Contextul în care creează artiștii independenți de la noi a rămas același, spune Ștefan. De aici, și rezistența în timp a unui loc ca „Apartamentul Deschis”. Iar statul, care ar trebui să finanțeze, să încurajeze, este, cel mai des, cel care doar impune o agendă politică.

Ascultă podcastul integral mai jos, pe Spotify, Google Podcast sau pe Youtube. Toate episoadele proiectului sunt aici.
Idei care să te inspire să asculți podcastul cu Ștefan Rusu
- Chișinăul nu a avut niciodată și nu și-a pus problema unei bienale artistice, dar ar putea găzdui un asemenea eveniment.
- În materie de politici culturale, avem o gaură mare. Locuim într-un spațiu în care tot ce se întâmplă în contextul cultural există ca o inerție din perioada socialistă.
- Nu există un Minister al Culturii. Ministerul Culturii este, de fapt, o echipă care gestionează niște capacități. Până în prezent nu poate fi vorba de politici culturale, pentru că ele nu există.
- Cultura ar trebui să privească lucrurile în anticipare. Un centru național cu strategie independentă ar trebui să existe și la noi, așa cum există în Lituania.
- Statutul artistului nu este definit în Moldova și este parte dintr-un pachet de politici culturale. Este un vid care trebuie umplut cu conținut, cu experiențe.
- Ceva care ține de exprimarea liberă, de exprimarea critică în societate a fost substituit cu niște reforme care nu mai sunt valabile sau necesare.
- Artcorul ar putea fi un model, dar nu funcționează. El închiriază spații, dar nu produce nimic, doar mimează. Este o inițiativă salutabilă, dar are nevoie și el de o strategie culturală.
- Dacă într-o eventuală elaborare a unor politici culturale, cultura independentă nu se va regăsi, noi vom coborî din inerție într-o zonă foarte neclară și periculoasă pentru cultură.
- Resursele de existență ale unei culturi, ale unei societăți sunt în cultura independentă.
CSCI a lansat un podcast în care vorbește despre cultura independentă din Republica Moldova. Sandu Macrinici realizează o serie de interviuri cu diferiți activiști culturali și încearcă să aducă mai multă claritate în definirea culturii independente și a rolului pe care aceasta îl are în societate. Realizat în parteneriat cu Teleradio Moldova și Asociația Oberliht, cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.