Podul Rădăuţi-Lipcani a fost dat în exploatare

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani – punct de trecere a frontierei moldo-române. Din partea României la ceremonie a participat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor. Cei doi oficiali au tăiat panglica simbolică de la mijlocul podului, după ce s-au deplasat pe teritoriul României, în localitatea Rădăuţi (Nordul R. Moldova: a se vedea harta).

Vlad Filat şi Vasile Blaga au discutat cu oamenii din ambele localităţi, prezenţi la acest eveniment istoric.
Prim-ministrul a menţionat că după 66 de ani a devenit posibilă trecerea podului Lipcani-Rădăuţi de către cetăţenii Republicii Moldova.

„Mă simt mîndru că sînt primul cetăţean al Republicii Moldova care a trecut Prutul, prin acest punct, după atîţea ani”, a declarat Premierul.

Vlad Filat a menţionat că a avut parte de o primire caldă din partea oamenilor din Rădăuţi şi şi-a exprimat speranţa că la fel va fi primit fiecare cetăţean al RM.

„Republica Moldova e o ţară europeană, cu cetăţeni europeni şi cetăţenii ţării mele merită să beneficieze de toate drepturile Uniunii Europene”, a spus Vlad Filat.

Vasile Blaga a menţionat că pentru el este o mare onoare să deschidă cel de-al 10-lea punct de trecere de pe frontiera moldo-română. El a amintit că, acum două săptămîni, în cadrul vizitei la Chişinău a Preşedintelui Traian Băsescu, s-a stabilit că podul Rădăuţi-Lipcani va fi dat în exploatare la 15 februarie 2010 şi a menţionat, cu satisfacţie, că termenul a fost respectat.

„Graficul propus e respectat. Sper să ne revedem la 31 martie anul curent, cînd va fi pus în aplicare Acordul privind micul trafic la frontieră care va permite cetăţenilor Republicii Moldova, ce locuiesc pe o distanţă de maxim 50 de km de la frontieră, să intre în România fără oprelişti, fără vize, în bază de permise”, a spus oficialul român.
Vasile Blaga şi-a exprimat speranţa că frontiera UE nu va mai fi mult timp pe Prut.

Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, a menţionat că este bucuros şi onorat să participe la acest eveniment.

Oficialul a spus că înţelege semnificaţia evenimentului, deoarece, fiind originar din Germania, a fost martor al scoaterii sîrmei ghimpate în ţara sa.

El a menţionat că darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani este la fel de importantă pentru oamenii simpli şi agenţii economici.

UE a contribuit financiar la reconstrucţia podului Rădăuţi-Lipcani.

După ceremonie, Premierul Vlad Filat l-a invitat pe Vasile Blaga să participe la acţiunea simbolică de demontare a sîrmei ghimpate ce desparte Republica Moldova de România. Evenimentul a avut loc în imediata vecinătate a podului.

Cei doi oficiali, în prezenţa mass-media, au tăiat o parte de sîrmă, exprimîndu-şi speranţa că, în scurt timp, aceasta va dispare de pe frontiera moldo-română, în totalitate.

Lungimea gardului cu sîrmă ghimpată de pe frontieră avea 360 km. Lucrările de demontare au început, acum două săptămîni, la indicaţia Prim-ministrului Vlad Filat, prînă în prezent fiind demontate 20 km.

Vlad Filat a amintit că, acum doi ani, a organizat o acţiune de protest pe podul de la Lipcani, cerînd redeschiderea acestuia.

„Spuneam atunci că vom fi în stare să obţinem acest lucru şi iată că am reuşit”, a menţionat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că cetăţenii Republicii Moldova merită şi vor trăi liber şi în prosperitate.

Premierul moldovean i-a mulţumit Preşedintelui României Traian Băsescu şi Premierului Emil Boc, dar şi Uniunii Europene pentru contribuţia la darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani şi a menţionat, în context, că evenimentul de astăzi are o puternică conotaţie istorică.

Premierul Vlad Filat a declarat că pînă la finele lunii martie, curent, va fi scoasă în totalitate sîrma ghimpată de la frontiera cu România.

Prim-ministrul Vlad Filat a luat cu el mai multe bucăţi de sîrmă ghimpată, menţionînd că a fost rugat de unii prieteni şi cunoscuţi.

„Nu trebuie să uităm niciodată de acest gard ruşinos, de sîrma, care ne desparte de Europa şi să nu admitem ca astfel de garduri să mai apară pe viitor”, a declarat Vlad Filat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.