Politica editorială Moldova.org
I. DISPOZIȚII GENERALE
Introducere
Prezenta politică editorială este un document care reflectă valorile, misiunea și principiile etice de care se conduce echipa Moldova.org. Este un document viu, care se actualizează periodic, în funcție de evoluțiile în țară, regiune, dar și în activitatea jurnalistică în general.

Despre noi. Cine suntem
Redacția Moldova.org este o comunitate de jurnaliști și jurnaliste, creată în anul 2012 și gestionată în prezent de organizația non-guvernamentală „Sud-Est Media”. Întreaga echipă și conducerea organizației redacției este prezentată aici. Managementul organizației este asigurat de Oxana Greadcenco, Ana Gherciu, Anastasia Condruc și Ilie Cazac.
Facem jurnalism explicativ și de soluții, punând accent pe storytelling. Am renunțat la știri în 2019 și am decis că misiunea noastră este să acoperim golurile lăsate de media tradițională, atât în ceea ce ține de alegerea subiectelor, cât și de felul în care decidem să le abordăm. Facem jurnalism calitativ și responsabil, cu respect pentru public și cu angajament față de standardele profesionale.

Misiunea. Ce facem

Scriem materiale jurnalistice pe teme de interes public. Identificăm probleme și istorii din care oamenii pot afla și învăța ceva nou, le documentăm, întrebăm și aflăm răspunsuri. Scriem despre oameni, pentru oameni. Ne specializăm pe jurnalism constructiv și reportaje bazate pe soluții, explicăm fenomene și legi încurcate care ne afectează viața. Spunem povești deseori ignorate sau pentru care jurnalismul clasic nu găsește timp.

Existența unei comunități în jurul valorilor noastre este esențială pentru noi. Suntem atenți la comunitatea noastră și la nevoile cititorilor noștri. Dialogul continuu cu urmăritorii este de multe ori sursa subiectelor noastre, dar și impulsul ca să îmbunătățim în fiecare zi ceea ce facem. Ne întrebăm cum putem explica mai bine un subiect sau care sunt soluțiile practice, demonstrabile pentru o problemă. Avem dezbateri interne în redacție despre subiecte și cea mai potrivită abordare. Vrem ca munca noastră să inspire optimism și încredere, nu frică și anxietate. Dar nu ascundem realitatea, ci încercăm s-o arătăm în toată complexitatea ei.

În afară de materialele jurnalistice și de opinie de pe site, Moldova.org produce și campanii jurnalistice, cu mai multe materiale în diferite formate pe același subiect.

Moldova.org organizează anual concursul de eseuri personale sub genericul „Subiectiv”, Școala de Scris și editează revista anuală „Oameni”.

Valorile și angajamentele Moldova.org

La Moldova.org câștigăm continuu încrederea publicului prin jurnalism profesionist, corectitudine, acuratețea informației și o abordare orientată spre soluții.

Acestea sunt valorile noastre:

1. egalitatea de gen
Milităm pentru drepturi și șanse egale pentru oamenii de toate genurile, provocând și demontând structurile patriarhale.

2. reprezentare
Suntem atenți la reprezentarea diversității atât din punct de vedere al spectrului de gen, cât și al etniei, orientării sexuale, nevoilor speciale, cu accent pe amplificarea vocilor care au fost marginalizate sau subreprezentate din punct de vedere istoric.

3. incluziune
Creăm un spațiu primitor și incluziv pentru oamenii de toate identitățile de gen, mediile și experiențele, promovând un sentiment de comunitate și înțelegere comună.

4. împuternicire
„Un om informat este un om puternic” nu este un clișeu. Oferind informații, resurse și abordări inovative care contestă stereotipurile, încurajează exprimarea de sine și inspiră încredere, ajutăm la construirea unor comunități unite, rezistente la falsuri și propagandă.

5. justiție socială
Prin angajamentul de a aborda probleme sociale într-o manieră mai aprofundată, militând pentru dreptate, egalitate și echitate la nivel societal, dincolo de preocupările legate de gen, punem umărul la apropierea de o justiție corectă.

6. gândirea critică
Prin materialele noastre explicative, orientarea spre soluții și un discurs constructiv, încurajăm analiza critică a conținutului media, inclusiv știri, divertisment și publicitate. Ajutăm comunitatea noastră să identifice și conteste stereotipurile dăunătoare, prejudecățile și narațiunile care perpetuează inegalitatea.

7. solidaritatea
Ne unim eforturile cu alte mișcări și organizații cu aceleași valori ca ale noastre pentru a aborda problemele care se intersectează și pentru a promova solidaritatea în căutarea unei lumi mai echitabile și mai incluzive.

8. non-discriminarea
Ne asigurăm că eroii din materialele noastre sunt tratați corect și fără prejudecăți, indiferent de sex, rasă, etnie, religie, orientare sexuală, etc..

Moldova.org este prima redacție declarat feministă din Moldova, de aceea vom acorda prioritate subiectelor feministe în meseria noastră. Suntem membri ai Coaliției Naționale „Viața fără Violență”.

Încercăm să facem slow journalism, adică să documentăm subiectele așezat și pe îndelete, de multe ori în afara fluxului informațional obișnuit. Între rapiditatea furnizării de informații și acuratețea acesteia o vom alege mereu pe a doua.
II. STANDARDE PROFESIONALE
Standarde de corectitudine și acuratețe

Înțelegem că orice cuvânt scris poate în egală măsură dăuna sau ajuta cuiva. De aceea avem un angajament special în ce privește acuratețea documentării și expunerii faptelor. Respectăm adevărul și dreptul publicului la adevăr și la dezbateri oneste pe subiecte de interes public.

Prin materialele noastre, generăm polemici constructive, orientate către găsirea de soluții pentru o viață mai bună a comunității, de aceea avem grijă ca informațiile pe care se bazează dezbaterea să fie verificate din diferite surse, să fie exacte și prezentate corespunzător, nedenaturat. Abordăm toate sursele relevante pentru subiect, iar în cazuri de conflict, în mod obligatoriu căutăm să prezentăm și poziția celeilalte părți.

În materialele noastre includem contextul în care se întâmplă un fenomen, ne asigurăm că obținem informația din surse diferite și diverse, nu vorbim despre o comunitate fără participarea și vocile acelei comunități, facem tot posibilul să includem opiniile tuturor părților, oferim dreptul la replică.
Nu vom arăta niciodată materialul unei surse înainte de publicare, chiar dacă ni se cere asta. Vom explica expres că asta nu este o practică conformă cu codul deontologic și vom prefera să eliminăm sursa din material dacă nu acceptă această condiție.

Nu vom șterge articole de pe site-ul nostru la solicitarea surselor, chiar dacă este vorba despre articole mai vechi. În cazul în care există o solicitare de rectificare, vom decide cum procedăm după ce ne documentăm și discutăm în redacție.
Separăm faptele și opiniile. Textele de opinie le plasăm la categoria Opinii.
În eseurile publicate pe Moldova.org, semnate atât de autori din redacție, cât și de colaboratori din afara ei, faptele expuse sunt verificate în măsura posibilităților. În general, într-un eseu personal avem încredere în relatările și amintirile autoarei/autorului, dar ținem cont neapărat și de caracterul eminamente subiectiv al unui astfel de text.

Standarde etice

Portalul Moldova.org este semnatar al Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova, iar asta înseamnă că ne asumăm și respectăm cu strictețe normele de corectitudine profesională.

În anul 2021 Moldova.org a primit de la Consiliul de Presă, în urma unui concurs care se organizează anual, Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică. De asemenea, redacția dispune de mai multe premii acordate de-a lungul anilor de Asociația Presei Independente, Centru pentru Jurnalism Independent, PNUD Moldova, Ambasada Olandei, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și altele pentru cele mai bune materiale realizate la teme legate de drepturile omului, egalitate, nediscriminare, ecologie, abordarea categoriilor vulnerabile etc.

Asta ne motivează și ne obligă să menținem standardele profesionale înalte și să oferim în continuare publicului nostru conținut interesant, util și calitativ.

Câteva dintre normele de etică de care ne conducem:

  • Respectăm demnitatea și drepturile oricărui om, de aceea atunci când alegem subiectele și unghiul de abordare avem grijă să nu dăunăm demnității, drepturilor, imaginii persoanei și să nu provocăm, prin acțiunile noastre, daune sau suferințe.
  • Nu facem materiale pentru a epata sau șoca și, astfel, a acumula audiență. Nu abordăm tragediile umane – calamitățile, accidentele, crimele – ca spectacol. Scriem despre ele doar dacă sunt motiv să abordăm o problemă socială, o nedreptate sau să prezentăm soluții pentru remediere și reabilitare.
  • Suntem absolut imparțiali din punct de vedere partinic. Nu dăm preferință în materialele noastre unor partide sau actori politici în detrimentul altora.
  • Suntem deosebit de atenți când realizăm subiecte despre copii, adulți care au trecut prin situații traumatizante sau care au probleme de sănătate mintală și nu numai. Atunci când discutăm cu ei apelăm la ajutorul unui specialist, cum ar fi psiholog, pentru pregătirea întrebărilor sau medierea discuției. Discutăm cu ei/ele astfel încât să evităm revictimizarea și provocarea de noi suferințe. Folosim, pentru aceste subiecte, opinii ale profesioniștilor cu reputație și credibilitate în breslele lor.
  • Jurnaliștii Moldova.org au dreptul să participe la evenimente sociale, comunitare și demonstrații, atâta timp cât acestea nu influențează corectitudinea produsului jurnalistic și echilibrul editorial și sunt în concordanță cu valorile redacției.

Abordare și limbaj

Materialele Moldova.org sunt realizate în format text, foto și video, cu folosirea diferitelor elemente multimedia – înregistrare de voce, infografice, hărți interactive etc. pentru a fi ușor de citit, privit și înțeles.

Utilizăm un limbaj accesibil majorității cititorilor. Nu folosim limbaj licențios. Nu admitem în exprimările surselor injurii, expresii ofensatoare sau exprimări la limita decenței decât ca excepție, dacă acestea sunt un element esențial și comunică un lucru important despre unul dintre personajele noastre.

În scrierea textelor noastre folosim feminitivele și feminizăm funcțiile femeilor. Așadar, vom scrie președintă, medică, primară, etc. Pentru că feminizarea funcțiilor încă este un tărâm relativ nou, dezbatem în redacție cazurile care ar putea genera confuzie, consultăm surse de încredere și experți în domeniu pentru a aduce claritate și un limbaj incluziv pentru cititorii noștri.

Folosim cuvinte din alte limbi doar dacă acestea sunt integrate în limba română și în dicționarele ei. Altfel, vom traduce ceea ce spun sursele noastre.

La scrierea materialelor, ne conducem după propriul Ghid de stil, obligatoriu pentru echipa Moldova.org, pe care îl actualizăm periodic.

Conflicte de interese

Nu scriem materiale despre rudele noastre, persoane sau instituții de care pe redacția Moldova.org și pe jurnaliștii ei i-ar putea lega anumite interese.

Rețelele sociale

Prezența pe rețelele sociale este o componentă esențială a muncii noastre, atât pentru promovarea materialelor realizate, cât și pentru schimburi de informații, idei, opinii și pentru un dialog constructiv cu urmăritorii noștri. În 2023 am obținut premiul pentru cea mai bună prezență media pe rețelele sociale, din partea Centrului pentru Jurnalism Independent.
Natura platformelor sociale permite reprezentarea parțială a materialelor noastre și nu conține întregul context și toate detaliile relevante. De aceea invităm mereu cititorii pe site-ul nostru pentru articolul complet.
Comportamentul membrilor redacției pe rețelele sociale este unul decent, cu respect față de alte persoane, și este similar cu cel pe care îl avem în activitatea profesională. Așteptăm același lucru de la utilizatorii conturilor noastre, deci moderăm/blocăm comentariile ostile și încurajăm polemica civilizată.

În gestionarea conturilor personale și a paginilor redacției ne conducem de Recomandările elaborate în acest sens de către Consiliul de Presă.

Finanțări și cadouri

Echipa nu acceptă bani sau cadouri de la sursele/eroii materialelor noastre. Acceptăm cadouri doar dacă ele sunt obiecte promoționale, cu însemnele unor organizații sau instituții, campanii, proiecte, însă nu și din partea partidelor.

De asemenea, sunt acceptați bani sau cadouri oferite drept premii de către organizații care sprijină drepturile omului, egalitatea, nediscriminarea, jurnalismul calitativ, în cadrul concursurilor profesionale. Nu mergem în deplasări pe cheltuiala surselor, iar dacă o facem (în urma deciziilor corespunzătoare ale managerilor redacției) - anunțăm despre asta în articol.

Jurnaliștii pot accepta, când se întâlnesc cu sursele, mese plătite, însă astfel de situații trebuie să fie singulare, justificate de interesul jurnalistic și să nu influențeze în niciun fel materialul jurnalistic final. Desigur, în multiplele noastre vizite în satele Moldovei deseori suntem invitați la masă sau ni se oferă mici cadouri simbolice din partea surselor noastre și nu numai. În aceste situații ne comportăm rezonabil și cu discernământ și ținem cont și de contextul cultural local. Acceptăm invitația sau cadoul atâta timp cât toți cei implicați înțeleg că asta nu va influența în niciun fel produsul jurnalistic final.

Standarde de lucru cu sursele

Ne documentăm pentru articole și pentru verificarea informațiilor din surse credibile – documente, pagini web oficiale, solicităm informații prin cereri de acces la informații publice. Munca noastră se desfășoară preponderent pe teren, unde întâlnim oameni, discutăm cu ei, le ascultăm poveștile, filmăm, fotografiem și apoi împachetăm istoriile.

Textele noastre sunt realizate în urma înregistrărilor audio și a notițelor, observațiilor făcute de jurnaliști pe teren. Ne asigurăm, în special în cazul persoanelor care nu au experiență de lucru cu jurnaliștii, că persoana știe că urmează să fie înregistrată, iar lucrurile pe care le spune ar putea fi publicate pe platforma noastră.

În special atunci când lucrăm la subiecte sensibile, construim cu sursele o relație de încredere. În general, preferăm să evităm anonimatul și să atribuim cele spuse surselor noastre. Totuși, în special pentru că lucrăm la subiecte foarte sensibile, cum ar fi violența domestică sau sexuală, protejăm identitatea surselor dacă ni se solicită.

Nu plătim pentru informații, nu facem înțelegeri de acest fel cu sursele. Nu realizăm materiale atunci când o sursă ne semnalizează o problemă care ține de domeniul privat, de un conflict personal și nu este de interes public sau nu are relevanță pentru reflectarea unor procese/fenomene sociale.

Responsabilitate editorială

Jurnalista care a documentat articolul își asumă responsabilitatea pentru cele scrise. Controlul editorial îl exercită redactora-șefă, care, împreună cu jurnalista, își asumă responsabilitatea pentru cele publicate în fața publicului și a surselor. Redactora-șefă este filtrul de corectitudine dintre cititoare și cititori și jurnalistă.

Politica de corectare a erorilor

Cine nu muncește nu greșește :). Dacă se întâmplă să constatăm că în materialele noastre publicate s-a strecurat vreo eroare, corectăm cât de curând posibil prin publicarea informației rectificate. În funcție de importanța greșelii, vom informa publicul despre faptul că materialul a fost modificat, indicând data la care s-a făcut acest lucru, cu exprimarea scuzelor de rigoare.
III. FINANȚARE ȘI PUBLICITATE
Informație generală

Suntem o organizație non-profit, iar asta înseamnă că banii câștigați din colaborările comerciale, serviciile de producție video și publicitate sunt investiți exclusiv în salarii, echipament și dezvoltarea organizației și a conținutului Moldova.org.

Muncim continuu pentru diversificarea surselor de venit, iar în perioada 2019-2022 am reușit să ne scădem dependența de granturi de la 93% la 75%. Avem un portofoliu divers de servicii multimedia pe care îl oferim clienților, peste două sute de susținători pe Patreon, iar în 2022 și 2023 am editat revista Oameni, pe care am vândut-o comunității noastre, fiind și primul exercițiu de acest fel.

Gândim proiecte interesante și utile cu care participăm la diferite concursuri de granturi. Avem norocul ca acestea să fie finanțate de mai mulți donatori locali, europeni și din SUA (printre care Ambasada SUA la Chișinău, USAID, National Endowment for Democracy, Internews, Consiliul Europei, PNUD Moldova, Intersos Moldova, ERIM). Le suntem recunoscători pentru susținere, dar mai ales pentru că ne oferă libertate în alegerea subiectelor, felul în care le documentăm și le publicăm.

Publicitate și advertoriale

Pe site-ul nostru materialele care nu fac parte din ciclul editorial sunt clar demarcate în două feluri:

  1. Parteneriat – materiale care vin de la organizațiile partenere sau cu care avem colaborări reciproc avantajoase. Aceste materiale nu au scopul de a vinde un produs, ci de a informa publicul despre un eveniment, o oportunitate etc. Astfel de materiale sunt marcate cu Parteneriat în locul numelui autoare/autorului din material.
  2. Advertorial – acestea sunt articole publicitare, plătite de clienții noștri, marcate atât cu cuvântul Advertorial la secțiunea autor, cât și plasate într-o categorie separată pe site, la rubrica „Advertoriale”. Suntem foarte atenți în selecția clienților cu care lucrăm, astfel încât textele furnizate de ei să conțină un limbaj decent, corect gramatical, iar întreg materialul să fie de bună-credință, să nu distribuie informații false sau dăunătoare societății. Ne rezervăm dreptul de a refuza colaborările comerciale care nu sunt conforme cu principiile noastre de etică și deontologie.
Prezenta politică editorială este un document organic și se revizuiește și modifică periodic.