Două doamne au ajuns în topul celor mai influenţi politicieni din Republica Moldova, realizat de către Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. E vorba de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, care s-a clasat pe locul patru, şi de ministrul Educaţiei, Maia Sandu – pe locul cinci.
Potrivit topului „50 cei mai influenţi politicieni”, făcut public astăzi, pe primul loc s-a plasat premierul Iurie Leancă, pe doi – preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, iar pe trei – preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
După miniştrii Natalia Gherman şi Maia Sandu, pe locul 6 se clasează preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, iar pe locul 7 – primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Pe locul 8 se clasează liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, pe locul 9 este deputatul democrat – Vlad Plahotniuc, iar pe locul 10 – vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.
Potrivit preşedintelui Institutului „Politicon”, Anatol Ţăranu, premierul Iurie Leancă se menţine pe primul loc pentru că a înregistrat succese în timpul întâlnirilor avute recent şi politicii externe reuşite. Analistul consideră că cei trei ani de Guvernare îl menţin pe Vlad Filat la locul de frunte în topul politicienilor influenţi.
Prestaţia impecabilă în cadrul ultimelor vizite avute peste hotare aduce un plus de valoare ministrului de Externe, Natalia Gherman, e de părere Anatol Ţaranu. Cât priveşte plasarea pe locul cinci a Maiei Sandu, acest fapt se datorează acumulării rapide de punctaj politic. Analistul nu exclude că ministrul Educaţiei nu se va menţine printre primii zece politicieni influenţi şi în perioada următoare.
Dacă preşedintele Nicolae Timofti se menţine pe locul şase, atunci primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, pierde din teren şi ajunge pe şapte. Analistul Anatol Ţăranu argumentează această cădere prin pierderea pârghiilor reale de conducere de către Partidul Liberal.
Potrivit „Politicon”, comunistul Vladimir Voronin se mai menţine în top datorită inerţiei, dar e evidentă scăderea influenţei politice.
Printre primii zece politicieni de frunte se clasează şi democratul Vlad Plahotnic şi asta în pofida faptul că nu deţine funcţii înalte. Analistul Anatol Ţăranu consideră că acesta a obţinut locul nouă pentru că mereu este în vizorul presei şi al experţilor. Topul celor 10 politicieni îl încheie vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, care la mijlocul lunii iulie a participat la o nouă rundă de negocieri pe tema reglementării conflictului transnistrean.