Peste 15 mii de brosuri privind problema torturii vor fi distribuite colaboratorilor politiei din toata tara. Publicatiile, care contin informatii despre normele nationale privind combaterea torturii si despre drepturile detinutilor, au fost inmanate vineri, 20 iunie, reprezentantilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de catre Organizatia de aparare a drepturilor omului “Amnesty International Moldova”.
Directorul executiv al “Amnesty International Moldova”, Evghenii Golosceapov, a declarat in cadrul ceremoniei de transmitere a brosurilor, ca acestea materiale informative sunt distribuite anume colaboratorilor politiei deoarece in randul lor se atesta cel mai mare numar de cazuri de tortura si, in mod special, in cadrul desfasurarii anchetei si a procesului de colectarea a informatiilor.
Viceministrul MAI, Valentin Zubic a declarat, in acelasi timp, ca in vederea diminuarii cazurilor de tortura au fost intreprinse mai multe actiuni, cum ar fi faptul ca indicele de apreciere a activitatii organelor politiei, care impunea un anumit numar de infractiuni depistate a fost modificat.
In acelasi timp, Golosceapov a mentionat, ca in vederea diminuarii aparitiei torturii din partea colaboratorilor politiei ar fi necesara micsorarea termenului de arest preventiv de la 72 de ore la 24 de ore. De asemenea, potrivit lui, politistii suspectati de cazuri de tortura ar trebui sa le fie interzisa exercitarea functiei lor pe perioada desfasurarii anchetei.
Brosurile urmeaza sa fie repartizate in toate comisariatele de politie din tara, dar si colaboratorilor trupelor de carabinieri. Materialele sunt concepute sub forma unui test cu 12 intrebari si raspunsuri, continand pe langa normele nationale privind combaterea torturii si informatii despre drepturile detinutilor si obligatiile internationale ale Moldovei privind combaterea torturii.
De mentionat ca actiunea de informare privind problema torturii este realizata cu ocazia Zilei Internationale a Organizatiei Natiunilor Unite pentru sustinerea victimelor torturii, care se desfasoara in 70 de tari, inclusiv Moldova // Reporter.MD