Despre acesta a declarat în interviul pentru Moldova.ORG voievodul regiunii Lodz al Republicii Polonia, Jolanta Chelminska, care s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău.
– Doamnă voievod, vizita Dumneavoastră la Chişinău, cu o agendă vastă, confirmă intenţia unei cooperări armonioase. La ora actuală, ce domenii acoperă această colaborare?
Acum 2 ani am început colaborarea cu Ambasada Republicii Moldova în Polonia, ambasadorul Iurie Bodrug având o mare deschidere pentru aceasta. Rezultatele sunt multiple, unul dintre ele fiind consulatul onorific al Republicii Moldova inaugurat la Lodz. De altfel, vizita efectuată la Chişinău se înscrie tot în spaţiul acestei colaborări armonioase.
Împreună cu domnul ambasador Bodrug am organizat mai multe expoziţii, care s-au bucurat de o înaltă apreciere din partea vizitatorilor, una de icoane din diferite epoci şi alta de arme albe. Tot împreună am organizat şi recepţia oficială prilejuită de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Şi sunt premize ca să extindem cooperarea. Un aspect important ar fi să împărtăşirea experienţei de integrare europeană, deoarece Polonia a parcurs acest drum şi cunoaşte care sunt modalităţile cele mai eficiente de apropiere de UE. Ştim cum trebuie convinşi cetăţenii ţării că integrarea este o oportunitate de dezvoltare a statului, despre utilizarea fondurilor europene în perioada pre-aderare. Dar şi Republica Moldova ar putea sa-şi împărtăşească din experienţa sa pe această dimensiune. Or, sunt şi alte domenii în care am putea colabora. De exemplu, în domeniul protecţiei sociale. În acest context am discutat cu Ministrul Muncii, Ptotecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga. Am convenit asupra unor modalităţi de susţinere a familiilor care se confruntă cu unele probleme de ordin social sau a copiilor părinţii cărora sunt plecaţi peste hotare, cum să depăşim crizele noilor condiţii economice. Să ştiţi că avem tangenţe în acest domeniu. La fel, am discutat cu mai multe femei care s-au lansat în afaceri, sectorul economic fiind, la fel, important. Nu e vorba doar de a stabiliza economia prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi de faptul că este ncesar să fie susţinute şi promovate femeile încadrate în afaceri.
Vom consolida cooperarea şi în contextul atragerii capitalului investiţional din Republica Polonă. Unele aspecte le-am şi discutat cu viceprim-ministrul Valeriu Lazăr şi cu Ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, Artur Michalski. Am punctat un eventual for de afaceri la Chişinău, în primul trimestru al anului 2014, cu participarea investitorilor polonezi, care ar deveni un reper concret al colaborării noastre.
La fel, vreau să mă refer la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău şi instituţia similară din Lodz, dat fiind faptul că deja există o înţelegere de colaborare şi sper că la începutul anului viitor să să se realizeze vizite reciproce de documentare, schimburi de experienţă.
De asemenea, vom extinde şi cooperarea culturală, care contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale. Această temă am discutat-o în cadrul unei întrevederi cu Ministrul Culturii al Republicii Molodva, Monica Babuc, constatând că putem realiza diverse proiecte comune pe dimensiunea culturală prin cooperarea directă a instituţiilor noastre de cultură. Vom organiza împreună expoziţii, concerte, promovând tradiţiile şi obiceiurile naţionale, elemente importante ale culturii unui popor.
Vreau să cred că alte forme de colaborare vor fi stabilite şi în viitor, deoarece am invitat în Polonia experţi în diverse domenii din ţara dumneavoastră, pentru a se documenta cu cele realizate de Polonia, de a vedea realitatea. În timpul acestei vizite, cu siguranţă, vor apărea oportunităţi de colaborare.
Sunt foarte mulţumită de această vizită. Revin în Polonia cu bucuria că am descoperit o mare deschidere spre colaborare din partea Republicii Moldova. Sper că discuţiile purtate la Chişnău să dea roade, proiectele discutate să devină funcţionale, iar întâlnirile mai frecvente, ca să putem asigura o continuitate colaborării noastre. Mă gândesc deja ce acţiuni concrete să întreprindem pentru amplificarea dialogului, extinderii spaţiului de cooperare.
– Sunt domenii prioritare în care cooperarea polono-moldavă ar fi mai eficientă?
Sunt mai multe domenii prioritare, în care am putea implementa diverse proiecte de rezultatele cărora să poată beneficia cât mai mulţi cetăţeni. Indiscutabil, este domeniul sănătăţii, asistenţă în atragerea fondurilor europene în perioada pre-aderare. Vă vom ajuta să identificaţi aspectele cele mai importante şi ce greşeli să le evitaţi, deoarece sunt anumite proceduri, nuanţe de care trebuie să ţineţi cont şi noi vi le putem spune. La fel, am putea să ne împărtăşim experienţa în reforma administrativă, deoarece organizarea administrativă bună, care ştie să utilizeze eficient fondurile este o premiză a succesului. Nu este de neglijat domeniul culturii, deoarece aceasta ne oferă oportunitatea de a ne cunoaşte mai bine, fapt ce va contribui la realizarea mai multor proiecte în diverse domenii.
– La 1 mai 2014 se vor împlini 10 ani de când Polonia a aderat la UE. Ce schimbări esenţiale s-au produs în această perioadă de timp, care a fost impactul aderări?
Efectul aderării Poloniei la UE este unul pozitiv. Avem deschidere la ştiinţa europeană, noi oportunităţi de angajare mai avantajoasă în câmpul muncii. Tinerii polonezi pot să meargă să studieze în străinătate. La fel şi cetăţeni ai altor state vin la studii în Polonia şi acest schimb este foarte important. S-a schimbat spre bine şi imaginea satului polonez, condiţiile de trai şi de muncă ale agricultorilor. Infrastructura de transport, de comunicaţii s-a modernizat. La fel şi instituţiile de menire socială – şcolile, spitalele. Aceste rezultate s-au obţinut pe parcursul a 10 ani de când Polonia este parte componentă a UE, fiind utilizate fondurile europene despre care am afirmat că trebuie gestionate eficient. Şi noi vă putem ajuta în acest sens.
– Deşi nu numeroasă, precum în alte ţări europene, este şi în Polonia diaspora moldovenească. Care este imaginea ei?
Aşa cum spuneam, colaborăm foarte armonios cu Ambasadorul Republicii Moldova la Varşovia, cu consulul onorific de la Lodz, dar şi ceilalţi moldoveni pe care i-am întâlnit în Polonia sau aici, în Moldova, v-au făcut să concluzionez că sunteţi un popor deschis, dorinic de colaboare şi pregătit pentru aceasta. Şi Polonia este pregătită să vă susţină, să vă ajute.