Când a decedat tatăl său, la 30 de ani, în urma unei afecțiuni rare la inimă a aflat că și ea, și fratele său îi moșteniseră boala. A crescut cu gândul că va repeta povestea tatălui, iar moartea fratelui la doar 27 de ani i-a reconfirmat toate fricile. „Nu mai aveam planuri pentru ziua de mâine. Știam că e rândul meu”, mărturisește Galina. Mutarea în SUA i-a dat nu doar șansa unei vieți mai bune, dar și a doua inimă.
La doi ani de la transplantul de inimă, tânăra se simte mai bine ca niciodată. A absolvit recent studiile în medicină, face voluntariat și încurajează persoanele care sunt în așteptarea unui transplant prin exemplul propriu.
Galina Vicol, originară din satul Sadâc, a povestit pentru Moldova.org cum a fost acest drum lung spre o inimă nouă și cum e să primești a doua șansă într-o țară străină, la mii de km de casă.
Șansa plecării în SUA
În 2013, în timp ce lucra în Turcia pentru a-și putea plăti medicamentele costisitoare, a aflat că a câștigat Green Card-ul. Deși se afla într-o stare gravă, s-a ambiționat să plece. „M-am gândit că poate acolo viața mea va putea fi prelungită”, spune Galina.
Ajunsă peste ocean, lucrurile păreau la fel de sumbre – starea sănătății se agravase și mai mult – „aveam picioarele și burta umflate, fiecare zi părea ultima”. Tot acolo auzise, pentru prima dată, de la un medic că are nevoie urgentă de transplant de inimă.
A cunoscut alți moldoveni, dar și localnici, iar în scurt timp un doctor a reușit să o transfere de urgență în Los Angeles, la spitalul Cedars Sinai. Peste cinci luni a fost telefonată și anunțată că s-a găsit o inimă pentru ea.
Enlarge

Transplantul
Nu cunoaște prea multe despre donatoare, însă vorbește cu multă emoție și recunoștință despre femeia de 33 de ani, de la care a primit inima. Deși există clauze de confidențialitate, Galina speră că va reuși să cunoască familia acesteia pentru a le mulțumi pentru șansa la a doua viață.
La fel de recunoscătoare este și statului adoptiv care i-a plătit integral costurile operației – aproape un milion de dolari. Operația a durat opt ore, iar Galina s-a recuperat impresionant de repede, ținând cont de complexitatea intervenției.
Viața cu inima nouă
Recunoaște că niciodată nu și-ar fi imaginat și nici nu a visat la o asemenea șansă. În urmă cu cinci ani, își număra zilele, la propriu. Galina spune că nu ar fi ajuns aici dacă nu avea credința în Dumnezeu, iar rugăciunile și studiul Bibliei i-au fost cel mai bun sprijin în zilele grele.
După un an de la operație a început școala medicală, pe care a absolvit-o recent. Face voluntariat și oferă consiliere oamenilor care sunt în așteptarea unui transplant. „Vreau să-i inspir prin exemplul propriu”, spune tânăra cu mult licăr în ochi.
Galina a realizat un film în care și-a spus povestea. Este activă pe rețelele de socializare, acolo unde vorbește despre experiența sa și despre bucuria unei noi inimi. Ține și o pagină de Instagram unde împărtășește cu urmăritorii săi pasiunea pentru fashion.