Cristina a fost diagnosticată cu „depresie moderată” pe 27 iunie 2024. „Era o zi de joi. După două luni în care nu mai știam ce-i cu mine, m-am simțit fericită și liniștită. Aveam problema în față și atunci știam cu ce trebuie să lucrez, iar pentru o persoană care nu a avut siguranță în familie este foarte important să dețină controlul”, spune ea.
S-a născut într-un sat din raionul Râșcani, iar la șapte ani, după vacanța de vară petrecută la bunica în satul vecin, acolo a și rămas. Mama ei avea probleme de sănătate, tatăl începuse să consume tot mai mult alcool, iar fratele mai mare era preocupat de propria adolescență. „M-au dus la bunica din Pârjota, un sat la cinci kilometri distanță de casă, unde puteai ajunge pe jos. Parcurgerea acestui drum îmi lua mai mult timp, că aveam pași mici”, spune ea.
„Așa știa bunica să-mi spună că-și face griji pentru mine. Însă acest cuvânt mă urmărește și acum. Îmi e rușine când cineva își pironește privirea asupra mea, îmi e rușine când cineva îmi încalcă drepturile sau limitele, îmi e rușine când plac și când obțin anumite reușite…”.
Când nu găsea spațiu emoțional în familie, Cristina se lipea cu capul de peretele plin cu icoane din casa mătușii și șoptea: „Tăticule, ia-mă la tine!”. Spune că atunci a fost și prima dată când s-a gândit la moarte. „Dar am renunțat destul de repede, pentru că voiam să trăiesc, însă singurătatea mă durea atât de tare… Și mama și fratele, cu siguranță, au trecut prin acest doliu, dar cumva o făceam cu toții separat, fără să ne vorbim sau susținem.”
La 18 ani și-a umplut valiza cu haine, a acceptat 2800 de lei de la rude și a plecat spre Chișinău.
„Când mă prezint, spun că nu am studii superioare, deși m-am înscris la două facultăți: prima a fost cea de Psihologie, iar a doua de Relații Internaționale. Am renunțat pentru că trebuia să muncesc, nu puteam aștepta sprijinul alor mei”, explică ea.
A răscolit internetul, a lipit pe ușa frigiderului lista de acțiuni pe care trebuie să le facă. Și-a construit o rutină, care să nu-i permită să se izoleze și s-a înconjurat de oameni care o vor chema la o plimbare sau la o porție de paste, ca să o asculte și să-i spună că nu este singură. „Încerc să-mi animez viața, deși sunt stoarsă de orice energie. Dar nimeni nu a zis că este ușor să ai depresie, chiar și dacă aceasta e moderată”, adaugă ea.
Nu se grăbește să ia antidepresantele prescrise de psihiatru. Pentru început vrea să facă mai multe ședințe cu psihoterapeutul. Însă, din cauza lipsei unui loc de muncă nu poate să-și permită să facă ședințe individuale. „Ședințele la psihoterapeut sunt destul de scumpe. Câți oameni vor avea să plătească până la 800 de lei pentru o ședință, chiar dacă acestea sunt eficiente?”, se întreabă Cristina.

„Pe lângă suportul oferit la aceste Centre, există grupuri de suport și consiliere în cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (Youth Klinik), care oferă un mediu sigur de susținere pentru tineri. Pe lângă acestea, există ONG-uri naționale și internaționale care pot ajuta în acest sens. De exemplu, Asociația „La Strada” și Linia Verde pentru Viață oferă servicii de suport și consiliere. Aceste organizații sunt dedicate să ajute persoanele aflate în dificultate și pot fi o resursă valoroasă”, menționează Victoria Condrat.
De asemenea, ea spune că de multe ori numărul specialiștilor este limitat, de aceea este dificil să facă față tuturor solicitărilor. În acest sens, de mare ajutor sunt beneficiarii care se implică în inițiativele de sprijin. „Un exemplu foarte bun este Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica, unde ședințele de terapie în grup se organizează cu implicarea activă a beneficiarilor”, completează specialista.
Statisticile mondiale arată că numărul celor care se sinucid depășește uneori dublu, alteori triplu, cazurile de omor sau de deces în urma accidentelor rutiere. „Câte instituții de stat se ocupă de cei care aleg să se omoare singuri? Câte instituții oferă sprijin persoanelor depresive? Depresia continuă să fie văzută ca un subiect tabu sau ceva de care poți râde și să spui cu nonșalanță că are să treacă… Asta în timp ce undeva în propria casă, în spatele curții sau în școală se sinucide un preot, un tată care nu are dreptul să se plângă pentru că e bărbat sau directoarea unei școli pentru că este blamată… De aceea nu vreau să tac despre această problemă atât de sensibilă a societății”, spune tânăra.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea și bunăstarea mintală sunt influențate de un spectru larg de factori. Poate fi vorba de predispozițiile genetice, dar și de circumstanțele sociale și mediul în care trăiesc oamenii. Deseori, problemele de sănătate mintală sunt cauzate de factori externi cum ar fi abuzul, divorțul, doliul sau circumstanțe generale: sărăcia, instabilitatea, migrația, conflictele militare, etc.
Mama Cristinei încă nu a învățat să-și asculte fiica când aceasta îi spune că se simte neputincioasă. „«Ia-te în mâini!» îmi repetă mama în telefon și repede găsește motiv pentru care să întrerupă apelul când mă aude plângând în receptor. Mă abandonează mereu așa”, suspină tânăra, în timp ce o furtună i se scaldă în ochii verzi.
Acum, când o mai invadează gândurile despre moarte înainte de apariția zorilor, își amintește de cele patru plante pe care le crește în apartamentul mic și tăcut. Orhideea, feriga și lilia se descurcă chiar și dacă sunt îngrijite de străini, în schimb ficusul Cristinei este cel mai sensibil. „Este tot atât de fragil ca și mine. A murit de cinci ori, dar și-a revenit ulterior… Mă simt responsabilă de aceste plante. Iar atunci când simt că nu mai sunt eu și că aș putea trece cumva la acțiuni nesăbuite mă gândesc cui aș putea să le las, ca să fie bine? Și cine va ști să îngrijească corect ficusul meu capricios, căruia nu-i place când frunzele îi sunt stropite, dar nu șterse cu un disc de vată umedă?”, se pune pe gânduri tânăra.
Cum te poți adresa după ajutor psihologic?
- Povestești despre simptomele pe care le ai medicului de familie. Acesta poate să-ți prescrie un tratament sau, în caz de necesitate, să îți dea o îndreptare la Centru Comunitar de Sănătate Mintală din apropiere.
- Solicită o programare la cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală direct prin telefon, în baza vizei de reședință, iar aici poți găsi datele de contact ale acestor Centre.
Text și fotografii de Tatiana Beghiu
Editare de Anastasia Condruc