Premieră. Vinuri moldoveneşti la Târgul Internaţional din Franţa

Republica Moldova a beneficiat de un stand expoziţional La Târgul Internaţional de la Saint-Etienne, Franța, fiind pentru prima dată când vinurile moldoveneşti au fost prezentate la unul dintre cele mai mari evenimente expoziționale din Franta, care se desfășoară anual.

După cum a declarat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, Oleg Serebrian, vinurile noastre s-au bucurat de o apreciere pozitivă. Au fost mulţi vizitatori la standul Republicii Moldova, toţi menţionând că vinurile moldoveneşti sunt de înaltă calitate, şi nu au fost cuvinte de circumstanţe, ci o sinceră apreciere. Printre aceştia au fost şi senatori, membri ai Gurpului de Prietenie „Franţa – Republica Moldova”, care s-au deplasat special la Saint-Etienne pentru a fi la inaugurarea standului ţării noastre. O plăcută surpriză a fost şi vizita generalulului de brigadă, Michele Tonini, cosmonaut francez, care şi-a amintit de vinurile moldoveneşti gustate atunci când era încă URSS şi se pregătea de zborul comun sovieto-francez. Cuvinte frumoase a spus despre vinurile moldoveneşti şi preşedintele Camerei de Comerţ din Saint-Etienne, un bun cunoscător al vinurilor.

„Prezenţa standului moldovenesc a fost deja semnalat şi este un semn pozivit, un început care ar putea da roade. Mă face să sper la aces lucru afirmaţiile mai multor vinificatori şi proprietari de magazine din Franţa care au manifestat interes faţă de vinurile noastre. Desigur, nu este vorba de cantităţi mari, dar principalul că au fost stabilite relaţii” , a menţionat diplomatul moldovean.

Referindu-se la prezenţa vinurilor moldoveneşti pe piaţa europeană, inclusiv franceză, despre concurenţa care poate fi, ambasadorul Oleg Serebrian a specificat că „Republica Moldova produce incomparabil mai puţin vin decât Franţa, trebuie să recunoaştem şi calitatea. Deci, nu putem inunda piaţa europeană cu vinuri, dar pe piaţa franceză sunt şi vinuri, după calitate, comparabile cu cele moldoveneşti, venite din Chile, Argentina, Australia şi alte ţări. Francezii sunt consumatori de vinuri, apreciază diversitatea. Să nu ne facem iluzii la cantitatea de export, dar să ţinem cont că un sfert din vinurile consumate în Franţa sunt cele de import şi printre acestea ar putea fi si ale noastre. Ideea că vinurile moldoveneşti ar fi refuzate din cauza fie a calităţii, fie a temerii de o concurenţă neloială nu pot să spune că este totalmente nefondata, ci parţial nefondată. Este nevoie de promovare. Un produs se cunoaşte şi devine recunoscut graţie promovării. Faptul că am avut o singură piaţa unde produsele noastre erau cunoscute, erau deja reţelele de export, reţelele de distribuire ne-au făcut într-un fel comozi şi nu am insistat în găsirea altor pieţe. Desigur, nu pot spune că toţi. Cunosc unii vinificatori care au reuşit să spargă piaţă, să ajungă în ţări europene, în Nordul Americii, în China. Trăim într-o lume globalizată şi nu ne putem opri nici la piaţa euroasiatică, nici la cea europeană. Suntem datori să vedem unde putem pătrunde cu produsele noastre, şi nu numai viti-vinicole.. – a concluzionat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, Oleg Serebrian.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare