Organizatia de Media din Europa de Sud-Est (SEEMO) si filiala Institutului International de presa (IPI) a lansat a treia editie a „Ghidului media al Europei de Sud-Est 2005/2006”, informeaza Agentia Monitor Media.
Ghidul, cu un volum de 750 de pagini care este editat in limba engleza, contine informatii despre situatia presei in tarile Europei de Sud-Est, include o sinteza a legilor si regulamentelor referitoare la media, cazuri de violarea a libertatii presei in 2005 si o lista de institutii media din regiune.
Situatia presei din Republica Moldova este descrisa in proaspatul ghid editat, de rand cu astfel de tari ca Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Ungaria, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina. “In 2005, s-au inregistrat noi cazuri de santaj si presiune asupra jurnalistilor din partea autoritatilor. Uneori conducerea incearca sa „educe” jurnalistii prin intermediul unor masuri economice. Nici un jurnalist nu ar trebui sa fie intemnitat pentru ceea ce relateaza sau scrie, iar oficialii trebuie sa ofere reporterilor acces la informatie”, scrie in prefata ghidului Oliver Vujovic, secretar general al SEEMO.
In primele sase luni ale anului curent, Ucraina si Republica Moldova vor constitui obiectivele de baza ale politicii de vecinatate europeana in scopul stabilirii unei zone de pace si prosperitate economica. Ca si in Balcanii de Vest, stabilitatea si prosperitatea in aceste tari sunt de un interes major pentru Uniunea Europeana”, a spus, printre altele, referindu-se la importanta ghidului SEEMO Dr. Ursula Plassnik, ministru federal de Afaceri Externe al Austriei.
Fondata in octombrie 2000 in Zagreb, Croatia, Organizatia de Media din Sud-Estul Europei, din care fac parte cei mai importanti redactori, manageri si jurnalisti din regiunea de sud-est a Europei, isi are sediul la Viena (Austria). // Romanian Global News