Presa Rusă: Moldova a renunțat la Transnistria când și-a declarat independența

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Declararea independenţei regiunii separatiste din stânga Nistrului este tratată cu mare interes de presa de limbă rusă.

Anatoli Kaminski, liderul partidului „Obnovlenie” şi favoritul Kremlinului pentru cursa prezidenţială de la Tiraspol, menționează într-un interviu acordat publicaţiei moscovite „Rossiskaya Gazeta” despre necesitatea recunoaşterii Transnistriei pe plan internaţional, precum şi despre stabilirea relaţiilor comerciale transfrontaliere cu Ucraina.

De asemenea, directorul agenţiei Regnum susţine că înlocuirea lui Smirnov cu Kaminski nu va rezolva problema transnistreană, deoarece ultimul nu urmăreşte consolidarea independenţei regiunii, ci lichidarea acesteia.

„Poporul Transnistriei a făcut această alegere la referendumul din 2006. Noi mergem către scopul nostru – recunoaşterea internaţională – timp de două decenii şi este clar că acest proces va fi unul de durată”, a declarat Kaminski în interviul citat de Hotnews.md.

„Cât nu ar dura acest proces, nu putem însă să ne abatem din cale, graţie Rusiei care este o călăuză. Noi suntem cu Rusia şi Rusia cu noi, iar aceasta este principial pentru noi”, a spus spicherul transnistrean.

În alt context, în interviul citat, Kaminschi susţine că autorităţile de la autoproclamatul Tiraspol intenţionează să ajungă la un acord cu regiunile Odesa şi Viniţa în vederea stabilirii relaţiilor comerciale transfrontaliere, acesta fiind, în opinia spicherului de la Tiraspol, „un subiect extrem de important”.

În pofida tuturor previziunilor, în alegerile prezidenţiale de la Tiraspol va câştiga Igor Smirnov, consideră directorul agenţiei Regnum, Modest Kolerov.

„Eforturile de detronare a lui Igor Smirnov în favoarea alesului Kremlinului, Anatoly Kaminski, nu are drept scop nici ieşirea din impas, nici consolidarea independenţei Transnistriei.

De altfel, unul din principalii lobbişti ai lui Kaminski la Moscova, Konstantin Kosaciov, optează public împotriva independenţei regiunii, iar scopul principal este să cedeze Transnistria, cu speranţa că vor câştiga întreaga Moldovă”, susţine Modest Kolerov, într-un interviu acordat propriei agenţii, transmite 24h.md.

„Politica Rusiei în raport cu Transnistria depinde în mod direct de alegerile prezidenţiale de la Moscova, iar eu nu am nici o îndoială că Transnistria este pământ rusesc”, mai spune Kolerov.

„Moldova a cedat Transnistria încă atunci când a adoptat Declaraţia de Independenţă, însă acum foloseşte motivul transnistrean ca o marfă în calea integrării în UE şi drept modalitate de îmbogăţire a elitelor.

Dar cu RMN, sau fără ea, Moldova care merge peste conflictul cu Transnistria, nu își are loc în politica mondială. Târguind, ea a renunțat la regiunea separatistă în favoarea României sau a Uniunii Europene.

Numai recunoaşterea Transnistriei de către Moldova păstrează suveranitatea și subiectivitatea”, mai spune directorul agenţiei Regnum.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu comentează replicile implicate într-un joc politic electoral.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.