Prima Convenție Moldo-Americană: Moldova are nevoie de instituții puternice, nu de oligarhi puternici

Prima Convenție Moldo-Americană a avut loc ieri, 25 februarie, la Washington. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, ai ONG-urile ce au programe în Republica Moldova și în regiune, precum și originari din Republica Moldova, stabiliți cu trailul în Statele Unite.

La eveniment a participat, de asemenea, și Președintele Parlamentului Igor Corman și de Președintele Grupului parlamentar Moldova-SUA Valeriu Ghelețchii, precum și de Ambasadorul R. Moldova la Washington Igor Munteanu și Ambasadorul R. Moldova la ONU.

„Integrarea europeană este cel mai bun garant pentru un viitor prosper al Republicii Moldova”, a menționat în discursul său Michael Scanlan, directorul Oficiului pentru Moldova, Ucraina și Belarus din cadrul Departamentului de Stat american.

Michael Scanlan a exprimat angajamentul SUA în soluționarea confictului transnistrean, afirmând că în Europa nu este loc pentru hotare artificiale. „Integrarea europeană este cel mai bun garant pentru un viitor prosper al Republicii Moldova”, a mai spus oficialul de la Departmantul de Stat.

„Moldova are nevoie de investiții în infrastructura, de consolidare a capacității instituționale, de  îmbunătățirea climatului investițonal și de păstrarea celui mai important capital al sau, oamenii”, a subliniat Lilia Burunciuc, fost vice-guvernator al Bancii Nationale a Republicii Moldova.

Veronica Bacalu și-a expus parerea că pentru Republica Moldova „noțiunea est sau vest trebuie să fie valabilă doar pentru comerț și investiții, însă orientarea politică trebuie sa fie doar spre vest”.

Președintele Fundației Moldova, Vlad Spânu, a declarat în cadrul evenimentului că “Moldova are nevoie de instituții puternice, nu de oligarhi puternici, iar judecătoriile trebuie să impună îndemplinirea contractelor”.

Menționăm că următoarea ediție a Convenției Moldo-Americane va avea loc în 2015 la Chicago.

conventie moldova-americana1 conventie moldo-americana3 conventie moldo-americana2 conventie moldo-americana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.