In Republica Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestatiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, când sediile Parlamentului şi Preşedinţiei RM au fost devastate, politia a declansat un val de teroare si intimidare în masă a cetatenilor, in special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestati atât participanti la devastare, cât şi manifestanti pasnici, dar si persoane care nu au participat la proteste inclusiv jurnalisti.
Politia intervine in forta, rapeste persoane din strada, licee, universitati, camine studentesti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Gritcu) dupa slujba de Paste (Pastele Catolic). Procedura de retinere nu este respectata. Cei arestati, baieti sau fete, sunt batuti cu cruzime, supusi unui tratament inuman si degradant. Sunt inregistrate cazuri de tortura, este atestat un caz de deces. Unele arestari nu sunt declarate. Pana in prezent sunt parinti care nu-si gasesc copiii si nu pot obtine informatii despre locul aflarii lor.
Cei care au fost eliberaţi mărturisesc că cetăţenii reţinuţi sunt ţinuţi în condiţii mizerabile (15-20 de persoane in 10 mp), bătuţi cu bestialitate şi impuşi să semneze declaraţii false. Procesele de judecată au loc direct în comisariatele de politie, fără drept la apărare sau asigurat sumar. Accesul în locurile de detentie este ingradit in totalitate, inclusiv pentru avocati sau pentru organizatii de protecţie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chisinaului, desi acesta a insistat de mai multe ori.
Datele furnizate de poliţie afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetăţeni. Presa din Chişinău, însă, a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă de peste 800 de cetăţeni arestaţi. In mun. Chişinău au fost internaţi în spitale peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie. Dispunem de informatii ca pentru a ascude maltratarea tinerilor, acestia sunt luati din mun. Chisinau si dusi in comisariate raionale de politie (ex: Vulcanesti, Taraclia) sau spre destinatii necunoscute.
În acest sens, solicităm implicarea Dumneavoastră pentru:
• Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;
• Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;
• Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;
• Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;
• Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;
• Pedesirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate;.