Printre primii în lume cu Peştera Emil Racoviţă

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Una dintre cele mai mari peşteri din lume se găseşte în rocile de ghips din satul Criva, r-nul Edineţ (265 km la nord de Chişinău).

Are o lungime a galeriilor subterane de peste 89000 m şi se ramifică pe câteva nivele. Aceste fapte o plasează pe locul 3 printre peşterile de ghips şi locul 8 în clasamentul tuturor subteranelor gigantice de pe Terra.

Peştera a fost descoperită în 1959 în urma unei explozii din cariera de ghips din Criva. După ce a fost eliberată de apele subterane a fost cartografiată de speologi. Ei au descoperit numeroase săli de mărimi impresionante: „Sala Cenuşăresei”, „Sala cu coloane”, „Sala Daciei”, „Sala de o sută de metri” şi un şir de galerii, ce alcătuiesc adevărate labirinturi subterane, unde cu uşurinţă te poţi pierde.

Astfel că, din volumul total de 18 mln. metri cubi de goluri, circa 7 mln. de metri cubi de goluri din regiunea Podolică a Europei, se află pe teritoriul Republicii Moldova.

În peşteră sunt două fântâni care fac legătură dintre diferite niveluri subterane. Unele sunt inundate permanent de apele freatice abundente. Au fost descoperite şi câteva lacuri: „Lacul Albastru”, „Lacul Dinozaurilor”, „Lacul Nautilus” ş.a. După analize hidro-chimice, s-a constat că acestor lacuri este bogată în conţinut de săruri minerale, ce au efect curativ asupra organismului uman.

Fiecare galerie a peşterii inexplicabil este căptuşită cu argile fine de nuanţe diferite: albastru,verde, roşu, negru, alb. Speologii amatori au făcut diferite figurine din această argilă, care servesc şi ca indicatoare ingenioase pentru săli şi galerii interesante pentru vizitare. Traseele subterane nu sunt marcate.

Peştera poate deveni un obiectiv destul de important pentru dezvoltarea turismului în Republica Moldova. Caverna mai are şi o valoare deosebită din punct de vedere balneologic prin prezenţa lacurilor subterane minerale şi a rezervelor mari de aer ionizat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.