Tamara înțelege intenția rudelor și bănuiește că oamenii continuă să le cumpere din respect și dragoste față de răposat. Chiar și așa, crede că este important să se vorbească cât mai mult despre daunele acestui plastic după ceremonie, atunci când cimitirul „devine o mare gunoiște”.
Tamara mai spune că a ales și un sicriu simplu, din lemn curat, pentru mama ei, în locul unuia prelucrat cu diverși compuși chimici, iar asta ar fi provocat o ușoară reacție de nedumerire din partea vânzătorului. Sicriul cel mai natural s-a dovedit a fi și cel mai ieftin.

Odată cu industrializarea, multe dintre aceste simboluri au fost reinventate. Adesea, la confecționarea coroanelor se folosesc materiale mai accesibile. Și plasticul este unul dintre ele.
Ecologista Elena Culighin menționează că dilema coroanelor de plastic a început să fie discutată în rândul comunității activiștilor de mediu. Una dintre cele mai acute probleme este faptul că plasticul folosit la coroane este practic imposibil de reciclat.
„Polimerii care se folosesc pentru aceste coroane sunt din categoria uzului nealimentar. Respectiv, procesul de producție și compoziția lor diferă. Plus, vorbim de acel bisfenol A, un produs chimic despre care se vorbește tot mai mult și care ar avea diverse efecte asupra tuturor organismelor, cel mai grav fiind efectul cancerigen.”

Acesta se găsește în diverse produse, inclusiv în ochelari, sticle de apă și rășini epoxidice care acoperă unele cutii metalice pentru alimente, capace de sticle și conducte de alimentare cu apă.
Citește și: Microplasticul a ajuns și în țesutul creierului uman. Explicăm
Pe lângă plastic, coroanele de flori sunt confecționate pe schelete de metal, care, la fel, își găsesc locul prin soluri sau gunoiști. a
„Mi-au atras atenția mormintele recente, proaspete, care erau învelite în zeci de hidoșenii, iar alături mormântul mamei, acoperit cu flori vii. Mai mult ca atât, mormântul mamei se află la o margine de cimitir, iar acolo se adună aproape mereu toate resturile din jur. Mult gunoi, dintre care majoritatea coroane, peturi, celofan, deci o mare mizerie.”

Tamara este stabilită cu traiul în Anglia, unde a avut ocazia să participe la diferite ceremonii funerare și să vadă cum se procedează în cadrul lor acolo.
„Am observat că aici sunt foarte populare acum sicriele împletite din lozie, în formă de coș. Am văzut că se foloseau și la domnișoare tinere și la persoane mai în vârstă. Florile sunt doar vii și se practică foarte mult folosirea vegetației spontane: liane, grâu, fire, spice. Cei apropiați fac aranjamente florale care să aibă legătură cu personalitatea celui decedat.

„Coroanele în general nu au un caracter religios, ele s-au transmis laic. În vechime la înmormântări se venea cu flori naturale sau diferite crenguțe. Aceste coroane cum le vedem astăzi sunt mai mult o moștenire din perioada sovietică, mai laicizată, când biserica nici nu prea avea tangență. De aceea, coroanele de plastic nu sunt elemente indispensabile la înmormântare și nicidecum nu reflectă gradul de respect față de răposat.”

Despre plasticul la cimitire, Octavian Moșin afirmă că cel mai accentuat se vede la Paștele Blajinilor, atunci când pe morminte rămân nu doar coroane, dar și vaze, candele, pungi și alte elemente plastificate.
Coroanele artificiale, care se găsesc atât în magazinele specializate, cât și în cele de flori variază între 100 și 1200 de lei, în funcție de dimensiune, design și cantitate. Coroanele naturale, pe de altă parte, încep de la aproape o mie și pot ajunge chiar la 4000 de lei. Adesea, companiile funerare includ aceste coroane în diferite pachete pe care le propun clienților.
Întreprinderea ne-a comunicat că nu există o statistică despre cererea de coroane de plastic la noi în țară.
Despre impactul ecologic al coroanelor de plastic responsabilii de la ÎM „Combinatul Servicii Funerare” au declarat că „instituția nu deține pârghiile necesare pentru a influența procurarea de către cetățeni a coroanelor din plastic”.
Totuși, întreprinderea ține să menționeze că îndeamnă populația să nu cumpere buchete și coroane din flori artificiale. După procesiunile funerare, coroanele plasate peste morminte sunt ulterior sortate de către angajații instituției pentru a fi evacuate către gunoiștile autorizate, conform răspunsului oficial trimis către Moldova.org.
Moldova.Org a apelat pentru informații și la Ritus, o companie privată, cunoscută pe piața serviciilor funerare din Moldova. Din păcate, în urma mai multor solicitări și apeluri, compania nu a venit cu niciun răspuns.
„Vă rog din suflet, nu mai cumpărați buchete și coroane din flori artificiale și nu le mai aduceți în cimitire. Nimeni nu are grijă de ele ulterior. Stau și se adună pe garduri, sub grămezile de frunze, apoi unele mai sunt luate de vânt și ajung direct în râuri și izvoare.”

Lazarencu adaugă că la ora actuală administrațiile publice locale au capacitatea să reglementeze utilizarea coroanelor din plastic și pot adopta hotărâri în consiliile locale pentru interzicerea acestor articole.
Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Sergiu Rotaru. Poți găsi lucrările lui aici