De Victoria Ungureanu
În publicaţia rusească, Nezavisimaia Gazeta, de vineri, 25 iunie, prezintă noi interpretări cu privire la problema transnistreană. În unul din materialele sale, publicaţia de astă dată, specifică faptul cum că preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis Parlamentului spre examinare proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, în care Rusia este indicată drept sursă de ameninţare externă.
În proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, se mai scrie că prin aderarea RM la spaţiul comun european, vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o naţiune. De asemenea, vor fi create premisele pentru extinderea spaţiului de securitate şi prosperitate în vecinătatea estică a Europei şi soluţionarea conflictului transnistrean, în conformitate cu principiile de drept internaţional şi angajamentele luate de către toate părţile implicate, scrie Nezavisimaia Gazeta.
În document, se mai specifică factul că staţionarea unor trupe străine, fără acordul ţării gazdă, în apropierea graniţelor României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, din acest motiv ţara noastră înţelege să continue să se implice activ în promovarea unei soluţii care să vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor şi a armamentelor staţionate ilegal”, este specificat în ducumentul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.
În opinia lui Băsescu, prin prezenţa armatei ruseşti pe teritoriul Moldovei, fără acordul autorităţilor de la Chişinău, Moscova nu ameninţă doar securitatea RM, ci şi a României. Acest fapt face ca Bucureştiul să participe activ “la promovarea deciziei în direcţia demilitarizării regiunii”.
O insistenţă cu privire la trupele de ocupaţie din Transnistria, menţionează publicaţia moscovită, vine şi din partea preşedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu, care a cerut retragerea imediată acestora, declaraţia fiind făcută în data de 24 iunie.
Transnistria, pe teritoriul căreia se află un grup operativ de militari ruşi, a reacţionat categoric la strategia de apărare, neaprobată încă de parlamentul român, şi anume: să nu se implice, că va face doar rău, scrie publicaţia rusească.
Ministrul de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Vladimir Iastrebciak, declara că România poate influenţa procesul doar în calitate de stat membru al Uniunii Europene, care face parte din formatul de negocieri în calitate de observator.
Publicaţia Nezavisimaia Gazeta, găseşte interesantă opinia liderul formaţiunii “Alianţa Moldova Noastră”, Serafim Urechean. Liderul AMN declară că deşi RM cu România sunt mai mult decât vecini, ar fi mai bine dacă ea s-ar ocupa de treburile ei şi nu s-ar implica în cele ale RM, a fost citat de publicaţia rusească.