Industria moldoveneasca a inregistrat, in primul trimestru, cel mai scazut rezultat din ultimii cinci ani, respectiv 99,7% fata de perioada similara a anului 2005, potrivit raportului difuzat de Biroul National de Statistica (BNS). Productia industriala a constituit 4,98 miliarde lei (380 mln. USD). in ianuarie-martie 2005 cresterea a fost de 3,2%, primul trimestru 2004 – 16,7%, iar in perioada respectiva 2003 – 12,8%.
Dupa o crestere anemica de 1,3% in primele doua luni ale acestui an, productia industriala s-a redus cu 3,4% in luna martie. “Se confirma cele mai pesimiste previziuni, scaderea ritmului din industrie se transforma in tendinta”, estimeaza expertii. Este un proces, care pe fondul altor riscuri, ar putea ameninta, pe termen mediu, progresul economic.
O perioada grea traverseaza industria prelucratoare, inclusiv ca urmare a interdictiilor aplicate de Federatia Rusa la importul vinurilor moldovenesti. Fabricarea vinurilor s-a micsorat in primul trimestru cu 7% fata de ianuarie-martie 2005. Un inceput de an dezolant l-a avut industria prelucratoare, in general, care in primele trei luni a inregistrat o scadere de 3%. Industria prelucratoare a reprezentat, in primele trei luni ale acestui an, 61,0% din totalul industriei si a avut rolul central in evolutia acesteia. Potrivit datelor statistice, declinul ramurii a generat o scadere a indicelui general de productie in industrie, egal cu 2,3 puncte, inclusiv 1,3 reprezentind vinificatia, 1,0 – fabricarea articolelor de tutun, iar 0,2 puncte – fabricarea berii.
Dupa ce a incheiat anul 2003 cu un rezultat-record, de 15,6%, industria a intrat pe o faza mai putin optimista, ritmul s-a redus brusc, iar expertii si managerii unor companii afirma ca au fost epuizati factorii extensivi de crestere, legata inclusiv de reluarea activitatii unor companii care de mai multa vreme stationau sau de repunerea in functiune a unor linii tehnologice, si ca sunt necesare investitii pentru a impulsiona productia. in 2005, guvernul nu si-a atins obiectivul de crestere a industriei, de 9 la suta, in conditiile in care avansul a fost de 6,3 la suta. Obiectivul respectiv pentru 2006 este de 10%. Centrul de Politici Economice al IDIS “Viitorul” prognozeaza la acest capitol un spor de 5%. // Timpul