Proteste la Soroca Încă o palmă dată actualei guvernări

După ce s-au întâlnit cu viceministrul Economiei Viorel Melnic şi li s-a spus că anularea patentei de întreprinzător se face „ca prin intermediul şi cu ajutorul vostru să-i descoperim pe reprezentanţii acelor firme mari din Chişinău care vă dau marfă fără documente şi la preţuri nereale”, dezamăgiţi şi ofensaţi, deţinătorii de patente din Soroca au hotărât să organizeze noi acţiuni de protest.

Deoarece Primăria nu le-a oferit autorizaţie pentru protest în Piaţa Libertăţii, circa 300 de patentari s-au adunat, luni, la Palatul de Cultură pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de modificarea Legii „Cu privire la patenta de întreprinzător”. Indignaţi şi de atitudinea sfidătoare a deputatelor de la Soroca, Ostapciuc şi Bondarenco, vânzătorii de la tarabă l-au invitat la miting pe deputatul Braghiş, deoarece el a protestat cu argumente justificate împotriva unui asemenea proiect de lege. I-au spus păsul şi l-au rugat să le apere interesele.

Majoritatea celor urcaţi la tribună au fost vorbitori de limbă rusă. Toţi au declarat că în 2001 şi în 2005 au votat secera şi ciocanul. Au crezut în comunişti, care îi asigurau că vor fi alături şi de vânzătorul de la piaţă, şi de ţăranul de la plug. Dar în toţi aceşti ani n-au văzut decât cum actuala guvernare îşi apără propriile interese – meschine, de grup…

Demnă de toată atenţia a fost luarea de cuvânt a deţinătorului de patentă Mihai Zeamă, care califică drept un adevărat genocid atitudinea conducerii de vârf faţă de omul de rând, dar mai cu seamă faţă de soroceni, care îndură frigul din locuinţe, au Nistrul aproape, dar duc lipsă de apă potabilă şi vara, şi iarna, nereparate rămân drumurile, nu-i rezolvată problema staţiei de epurare. „Vârf la toate, acum parlamentul ne bagă pe gât anularea patentei. Chiar dacă patenta are avantaje şi pentru bugetul statului. Parlamentul, când a votat această lege, şi-a dat bine seama că majoritatea dintre noi nu poate crea întreprinderi individuale sau SRL-uri. Iar aceasta nu înseamnă altceva decât a ne lăsa fără lucru”, consideră Zeamă, la fel ca toţi ceilalţi protestatari…

Protestatarii cred că, prin modificarea Legii „Cu privire la patenta de întreprinzător”, comuniştii au periclitat încrederea omului de rând în parlament. Ei au adoptat o adresare, în care solicită parlamentului anularea Legii 208 din 06 iulie 2006 „Cu privire la amendamentele la Legea 93 din 15 iulie 1998 „Cu privire la patenta de întreprinzător”. După ce au trecut în evidenţă şi alte grave probleme cu care se confruntă societatea, ei au pornit într-un marş de protest pe strada Independenţei, spre Cetate, apoi spre clădirea Consiliului raional, scandând mai multe lozinci. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.