Calitatea si cantitatea publicitatii sociale in Moldova este departe de a raspunde necesitatilor societatii, ea avand un caracter sporadic, arata datele unui studiu sociologic realizat in randul managerilor mass-media si facut public recent de catre Fundatia SIDA Est-West.
Potrivit acestui studiu, publicitatea sociala pe piata mediatica din Moldova parcurge o etapa de constituire si conturare a particularitatilor sale. S-a constat in acelasi timp, cunoasterea legislatiei nationale cu privire la publicitate poate fi evaluata la cel mai inferior nivel in randul managerilor de publicitate.
In studiu se arata ca, in perceptia managerilor din mass-media, problemele de sanatate sunt estimate ca fiind prioritare in cazul difuzarii publicitatii cu tematica sociala, liderii institutilor mediatice fiind dispusi sa se implice in actiuni de informare si sensibilizare a publicului.
Potrivit acestui studiu, desi majoritatea directorilor de mass-media constientizeaza necesitatea sustinerii programelor sociale, in special cele care vizeaza probleme legate de transmiterea HIV/SIDA, acestea nu se implica suficient de mult, deoarece nu sunt motivati de catre institutiile de stat.
Astfel, potrivit studiului, difuzarea gratuita a publicitatii sociale este perceputa ca un act de binefacere, dar care ar trebui stimulat din partea statului. Potrivit concluziilor studiului, procesul de circulatie a informatiei cu caracter social este blocata de lipsa unei comunicari a puterii statale cu mass-media. Sursele media statale sunt astfel, mai dispuse in a difuza publicitate sociala gratuit decat sursele media private.
In baza rezultatelor studiului sociologic, au fost aduse mai multe recomandari cum ar fi completarea Legii cu privire la publicitate cu un compartiment special dedicat publicitatii sociale, precum si acordarea unei atentii sporite acesteia.
De mentionat ca studiul a fost realizat pe un esantion de 60 de persoane din randul managerilor institutiilor mass-media din Moldova, in perioada aprilie-mai curent // Reporter.MD