Publicul întîmpină dificultăţi serioase în procesul de informare

Conform evaluării, efectuate de Centrul “Acces-info” în trimestrul unu al anului 2009, s-au înteţit cazurile de îngrădire a accesului la informaţiile oficiale ale cetăţenilor şi jurnaliştilor, inclusiv în perioada alegerilor parlamentare. A intrat în vigoare noua Lege cu privire la secretul de stat, care conţine premise serioase de a afecta grav în continuare accesul la informaţie. Deşi anterior a fost remarcată în repetate rînduri necesitatea stringentă de racordare a unui şir de acte normative cu Legea privind accesul la informaţie şi normele constituţionale, acest fapt se tărăgănează nemotivat, lacunele din legislaţie influenţînd negativ informarea activă a publicului.

În opinia Grupului de experţi, creat de Centrul “Acces-info” în cadrul Programului de Consolidare a Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova, administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), continuă să persiste nivelul scăzut al culturii informaţionale, tărăgănarea aplicării tehnologiilor moderne în toate structurile statale. Necesită o îmbunătăţire radicală managementul instituţional de asigurare a informării active a publicului, permanentizării dialogului activ cu cetăţenii, implicarea acestora în procesul decizional. Experţii semnalează ignorarea prevederilor legislative de către mulţi funcţionari. Se cere perfecţionarea mecanismelor interne instituţionale privind comunicarea cu publicul şi asigurarea accesului la informaţie. Deşi în ultimul timp un şir de pagini-web oficiale ale autorităţilor publice în reţeaua Internet şi-au îmbunătăţit conţinutul, totuşi majoritatea dintre ele nu asigură informarea activă a publicului, transparenţa achiziţiilor publice, cheltuirii banilor publici. Dificultăţi serioase întîmpină la acumularea datelor jurnaliştii de investigaţie, ca şi în perioada anterioară, autorităţile rămîn reticente la critica din mass-media, la declaraţiile organizaţiilor nonguvernamentale.

În campania electorală a fost încălcat principiul accesului nediscriminatoriu la mass-media al concurenţilor electorali şi reflectarea neutră a alegerilor de către mijloacele de informare în masă, în special de media publică; extrem de mic a fost numărul publicaţiilor şi emisiunilor radio/TV privind sensibilizarea opiniei publice, educaţiei civice a alegătorilor.

Aceste şi alte probleme s-au acutizat grav în perioada postelectorală, după evenimentele tragice din 7 aprilie. Astfel, au devenit normalitate cazurile de îngrădire a accesului persoanelor la informaţii obiective şi veridice, la viziuni pluraliste, cazurile de persecutare şi intimidare a jurnaliştilor, de manipulare a opiniei publice şi de încurajare a discursului care incită la ură şi intoleranţă, fapt ce a deteriorat grav spaţiul juridic şi informaţional, normele şi principiile de existenţă a unei societăţi democratice.

La o scară de la 0 la 5, Grupul de experţi a estimat nivelul accesului la informaţie în Moldova, pe parcursul trimestrului unu al anului 2009, cu 2.2 puncte. Aceasta indică o scădere în comparaţie cu trimestrul patru al anului 2008 – 2.4 puncte (în trimestrul trei – 2.36, trimestrul doi – 2.12 şi trimestrul unu – 2.09). Grupul de experţi este compus din reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.