Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, nu degeaba i se mai spune Țarul. Pentru că de multe ori el se manifestă nu ca un conducător al unei țări, ci ca primul om al unui imperiu. Cuvântul democrație în Rusia e un neologism și lumea nu s-a prins cu ce să mănâncă. Partea proastă e că în general se mănâncă în Rusia cu bătaie și pușcărie. O știu cel mai bine protestatarii și membrii opoziției ruse.
Deși starea firească a Rusiei poate fi comparată cu un butoi de pulbere, asta nu-l împiedică pe țarul Putin să dea sfaturi și să-și bage coada acolo unde nu-i fierbe oala. Putin de multe ori ar trebui să tacă, mai ales când e vorba de spații în care Rusia s-a făcut de rușine și a oripilat toată lumea. Nici noi nu avem amintiri frumoase cu Rusia și Putin. Spun doar Transnistria și Armata a 14-a și orice român din Moldova e îngrozit. Și nu e nici o legătură cu democrația, ci cu imperialismul. Ca să nu mai amintesc cum un tânăr moldovean, Vadim Pisari, a fost ucis de „pacificatorii” ruși din Transnistria chiar de 1 ianuarie 2012. Motiv de glume pentru ambasadorul de atunci al Federației Ruse în Moldova.
Recent, în cadrul forumului Seligher-2012, Vladimir Putin iar și-a dat cu părerea referitor la Transnistria: "Только сам приднестровский народ, народ, живущий в Приднестровье, может определить свою судьбу. А международное сообщество, в том числе Россия, будут к этому выбору относиться с уважением" (“Doar poporul transnistrean, poporul care locuiește în Transnistria, poate să-și hotărască soarta. Iar comunitatea internațională, inclusiv Rusia, va respecta această alegere” – via ria.ru).
În primul rând, despre ce popor vorbește Putin? Există popor transnistrean? În el intră sau nu moldovenii terorizați până au fugit din Transnistria? Sau moldovenii uciși în Transnistria? Sau intră doar ofițerii ruși care s-au mutat la pensie în Transnistria, în apartamentele din care au fost alungați moldovenii? Asta ca să ne fie foarte clar.
În al doilea rând, dacă e atât de democratic Țarul, de ce nu-și rezolvă la fel și problemele din propria țară? De exemplu, de ce nu organizează un referendum în Cecenia, ca și cecenii să-și hotărască propria soartă? Sau cecenii nu-s vaccinați și destul de maturi?
Din păcate, sunt niște întrebări retorice. Țarul nu aude.