Moldova are mai mulți turiști, dar mai puțină infrastructură pentru ei. Explicăm

Numărul turiștilor care vizitează Republica Moldova crește în fiecare an. Cel puțin asta arată datele furnizate de Biroul Național de Statistică. Potrivit BNS, în primele șase luni ale acestui an 25,6 mii de turiști au vizitat țara noastră, cu 55% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, unele voci din domeniu spun că turismul autohton e în criză. Am discutat cu mai mulți oameni din domeniu, să aflăm dacă e adevărat, dar și cât de pregătiți suntem să primim turiștii la noi acasă.

Turismul e într-o profundă criză?

Majoritatea turiștilor (95,1%) au stat în Moldova doar o zi sau două. Cei mai mulți vin din România (58,3%) și Italia (23,8%). De asemenea, autorii studiului susțin că a crescut și turismul intern, cu circa 11,5% comparativ cu anul trecut. Aceste date nu relatează și situația din stânga Nistrului. 


Cu toate acestea, un reprezentant al Asociației de Dezvoltare a Turismului, care a vrut să-și păstreze anonimatul, ne-a spus că datele cu privire la creșterea turismului sunt fragmentate și ușor de interpretat, „Ca să mângâie orgoliile unora. Însă, turismul de la noi este într-o profundă criză și trebuie salvat, dar trebuie să vedem dacă vrem cu adevărat să-l salvăm”, a afirmat persoana cu care am discutat. 

„Mai avem până revenim la normalitate”

Elena Bălățel este ghidă de turism din Moldova. Ea este cea care arată străinilor locurile cele mai frumoase din diferite regiuni ale țării. Specialista spune că observă o ușoară creștere a numărului de turiști, cu toate acestea, turismul din Moldova încă nu și-a revenit complet după pandemie. „Dar nu pot să spun că-i într-o mare criză, ci că mai are până să-și revină la normalitate, mai ales când mă uit la colegii mei ghizi din alte țări, unde e un adevărat boom de turiști”, explică Elena. 

Ea spune că în ultima perioadă Moldova a devenit un punct de atracție pentru țările nordice, în timp ce înainte de anii 2020, veneau mulți din Australia, Brazilia și Marea Britanie. „Până în 2022, mulți turiști vizitau la pachet Moldova, România și Ucraina, iar după marea invazie rusească, Ucraina a fost scoasă din listă”, explică specialista. Totodată, ea menționează că turismul din țara noastră este afectat și de faptul că suntem aproape de o țară în război activ și mulți se tem să vină. 

„Nu avem infrastructură”

De cele mai multe ori, spune ghida, turiștii rămân în țara noastră până la trei zile. „Pentru ca turismul de la noi să se dezvolte trebuie să avem o infrastructură, cât de cât dezvoltată. Mă refer măcar la locuri suficiente de parcare. Dacă am un autocar mare cu turiști, cu greu mă pot mișca prin marile orașe de la noi, dar și mai greu prin sate și apoi, unde parcăm? De asemenea, nu avem zboruri directe, ceea ce crește costurile unei călătorii. Nu sunt deloc ieftine nici unele servicii și locurile de cazare, așa că o scurtă escapadă prin Moldova pe un turist ar putea să-l coste cu mult mai mult decât în orice altă țară”, constată cu tristețe specialista. 

Conform observațiilor sale, anul acesta cei mai mulți turiști vin din România, dar și din Ucraina. „Da, da, din Ucraina! Vin și ne vizitează pentru vreo două zile țara după care revin în Ucraina… Iată așa de imprevizibil este turismul”, râde. 

În ultimele două luni majoritatea turiștilor sunt cei din diasporă care revin în vacanță acasă. Iar cele mai vizitate locuri sunt Orheiul Vechi, dar și regiunea transnistreană. „Anul trecut era un trend ca turiștii să meargă în stânga Nistrului. O făceau din curiozitate, nu pentru că ar fi fanii Uniunii Sovietice…”, explică ea. 

„Nu mai am locuri”

Specialiștii din domeniul turismului afirmă că numărul în creștere al turiștilor a încurajat oamenii să facă investiții și să creeze locuri de cazare. Astfel, dacă în 2005 la pensiuni se puteau caza până la 200 de persoane, atunci în 2023, numărul a crescut de aproape zece ori (1640 de locuri de cazare). De asemenea, avem deja peste 250 de unități de cazare.

Printre cei care și-au amenajat o pensiune a fost și Liuba Railean din satul Trebujeni, Orhei. În 2011, a deschis pensiunea „Vila Roz”, iar sute de turiști din lumea întreagă i-au trecut pragul. „Numărul turiștilor crește an de an, dar eu tot numai 16 locuri de cazare am, așa că sunt nevoită să le spun că nu-i mai pot primi”, spune femeia. 

Odăile pensiunii sunt rezervate de turiști până la sfârșitul anului. „Nu mai este ca înainte când turiștii veneau doar vara. Deja trec pe la noi pe parcursul întregului an”, povestește ea cu încântare. Iar turiștii din ultimele două luni ale verii, spune femeia, sunt moldovenii stabiliți peste hotare. „Mulți se cazează la noi cu soții/soțiile de alte naționalități, pentru că la casele părintești nu sunt toate condițiile cu care s-au obișnuit străinii”, constată femeia, care și-a înconjurat pensiunea cu un covor de trandafiri de toate culorile. 

Primii dintre cei mai puțin vizitați

Liuba Railean spune că observă cum turismul de la noi se dezvoltă. „Uitați-vă câte pensiuni noi se deschid… Turiștilor le place liniștea, locurile pitorești, dar cel mai mult mâncarea”, adaugă ea, înainte de a fi întreruptă de apelul unor alți turiști. 

Potrivit Organizației Internaționale a Turismului (UNWTO), Moldova se situează pe primele poziții ca țara europeană cel mai puțin vizitată de străini. „Moldova este cunoscută ca o bijuterie est-europeană, dar descoperită de foarte puțini turiști. Asta deși este plină cu bijuterii ascunse”, scriau cei de la Euronews la începutul verii.

Surse foto: Arhivele personale 

Infografice: BNS


Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare