Moldova.ORG — In 2007, R. Moldova a devenit pentru prima data membru al Consiliului Fondului Global de Mediu (GEF) si reprezinta interesele a 12 tari (Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Georgia, Macedonia, Polonia, Romania, Ucraina, Muntenegru, Serbia si Moldova), informeaza serviciul de presa al ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale.
In acest context, astazi, la Chisinau, a fost organizata Sedinta Constituentilor la care participa reprezentantii Secretariatului GEF din Washington, precum si membrii tarilor mentionate mai sus.
Scopul sedintei consta in desfasurarea unui dialog productiv intre secretariat si constituenti, in cadrul caruia vor fi abordate probleme referitoare la alocarile financiare, precum si pregatirea pozitiei constituentilor pentru sedinta Consiliului din iunie curent. Totodata s-a efectuat un schimb de experienta privind implementarea proiectelor finantate de GEF, conlucrarea cu Agentiile de implementare, precum Banca Mondiala, PNUD, UNEP.
Pentru R. Moldova suportul acordat de catre GEF este foarte important. In prezent sunt in derulare 4 proiecte, printre care Proiectul „Managementul si distrugerea stocurilor de poluanti organici persistenti (POP)" de 6,35 milioane dolari. Proiectul se va implementa pe parcursul anilor 2007-2010 si are drept obiectiv principal protejarea mediului ambiant si a sanatatii populatiei prin gestionarea ecologic sigura si distrugerea stocurilor de pesticide inutilizabile si interzise din sectorul agricol, ce contin sau sunt contaminate cu poluanti organici persistenti, si a echipamentului din sectorul energetic contaminat cu bifenili policlorurati (BPC). Proiectul prevede, intre altele, transportarea si nimicirea peste hotare a cca. 1150 tone de pesticide, aflate in depozite, si a cca. 1060 tone de condensatoare electrice ce contin BPC.
De asemenea la Sedinta Consiliului din iunie anul acesta, va fi discutat si, posibil sa fie aprobat proiectul in domeniul protectiei apelor transfrontaliere ce tine de infrastructura de mediu si consta in reconstructia statiei de epurare de la Soroca, de la GEF fiind solicitati 4,5 milioane dolari.
MOLDOVA.ORG informeaza: Fondul Global de Mediu a fost fondat in anul 1991 si este o organizatie financiara independenta care acorda granturi pentru tarile in dezvoltare in scopul implementarii proiectelor cu impact benefic asupra mediului la nivel global si promovarii dezvoltarii durabile. GEF finanteaza cinci domenii de activitate: biodiversitatea, schimbarea climei, protectia apelor transfrontaliere, prevenirea degradarii solului, distrugerii stratului de ozon si poluantii organici persistenti (POPs).
GEF include 177 tari, este condus de un Consiliu format din 32 de membri constituenti si are ca scop aprobarea deciziilor politice precum si deciziilor de alocare a resurselor financiare. Consiliul GEF si se intruneste in sedinte de 2 ori pe an.