Republica Moldova ar putea atinge un nivel al PIB-ului din 1993 către anul 2009, în condiţiile în care va fi asigurată o creştere medie anuală de 5,5%, consideră experţii.
Cât despre convergenţa către media europeană a veniturilor, analiştii au arătat că nici chiar o creştere stabilă de 5-6% nu va permite o recuperare semnificativă a decalajului existent pe parcursul următoarelor câteva decenii.
Aceste evaluări se conţin în raportul "Calitatea creşterii economice şi impactul său asupra dezvoltării umane", elaborat de către Centrul Analitic Expert Grup şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, cu suportul PNUD Moldova.
Autorii raportului au constatat că PIB moldovenesc (2,9 mlrd USD în 2005), încă nu a atins valoarea din 1993, însă, R.Moldova a reuşit stoparea declinului.
"Anul 2000 a însemnat încheierea unui deceniu de criză economică în RM, iar revenirea economiei a fost susţinută de evoluţia puternică a cererii de consum şi veniturile moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare", au apreciat autorii raportului.
Rata medie de creştere economică în R.Moldova a fost, în anii 2000-2005, în mărime de 6,1%, sub nivelul mediu înregistrat în CSI (7,2 la sută), dar peste cel al ţărilor Europei Centrale şi de Est (4,2%).
Serviciile au adus cea mai mare contribuţie la creşterea PIB, transportul, telecomunicaţiile şi construcţiile generând 30% din creşterea economică. Agricultura a contribuit cu numai 15% la variaţia PIB, iar industria prelucrătoare – cu a cincea parte.
Autorii studiului mai constată că ponderea agriculturii în valoarea adăugată brută a scăzut de la 28% la 22%, serviciile au crescut de la 53% la 58%, în timp ce cota industriei nu s-a modificat esenţial.
Experţii au mai arătat că RM are un comerţ internaţional de aproape 150% din PIB, iar şocurile externe din 1998 şi, mai puţin în 2006, au arătat dependenţa înaltă a ţării faţă de evoluţiile negative în afară.
Raportul mai indică o mare dependenţă a ţării faţă de remitenţe. În 2005, conform datelor oficiale, peste 394 mii de moldoveni lucrau în afara ţării (adică 20% din resursele de muncă existente). Veniturile transferate de moldovenii migranţi în 2005 au echivalat cu 30% din PIB. // BASA-Press