Moldova.ORG — În cadrul Consiliului Permanent al OSCE din 15 februarie 2007, Delegaţia R. Moldova a exprimat dezamăgirea Chişinăului în legătură cu eşuarea organizării rundei de negocieri în problema transnistreană, preconizate a avea loc între 15-16 februarie curent, din cauza absenţei unora din participanţi fără a fi invocate careva motive întemeiate.
În acelaşi context, a fost exprimată speranţa că o activitate mai eficientă a mediatorilor şi observatorilor se va solda cu readucerea la masa de tratative a tuturor părţilor implicate şi va permite, astfel, reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”.
În acest sens, a fost reiterată deschiderea şi disponibilitatea autorităţilor R. Moldova pentru un dialog îndreptat spre soluţionarea problemelor existente, un dialog de natură să consolideze încrederea între părţi şi să sprijine eforturile mediatorilor şi observatorilor implicaţi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.
Consiliul Permanent al OSCE a fost informat despre îngrijorarea R. Moldova cu privire la măsurile întreprinse de către regimul separatist de la Tiraspol orientate spre consolidarea barierelor existente în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. A fost remarcată nemulţumirea populaţiei din regiune cu privire la impunerea arbitrară de către regimul de la Tiraspol a aşa-zisei „taxe de migraţiune”. De asemenea, a fost accentuat că obstacolele create artificial de către regimul de la Tiraspol constituie o violare flagrantă a prevederilor articolului 5 al Acordului dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova privind principiile reglementării paşnice a conflictului transnistrean, semnat pe 21 iulie 1992.
În acelaşi timp, statele membre ale GUAM au informat Consiliul Permanent al OSCE cu privire la temeiul, scopul şi obiectivele proiectului de rezoluţie a Adunării Generale a ONU intitulat „Conflictele îngheţate în spaţiul GUAM şi implicaţiile acestora pentru pacea internaţională, securitate şi dezvoltare”. În acest sens, statele membre ale GUAM au solicitat sprijinul statelor din cadrul OSCE pentru adoptarea proiectului respectiv de rezoluţie în cadrul Adunării Generale a ONU.