In ultimele zile ale anului 2009, Europa Libera a intervievat mai multi oameni politici, analisti, reprezentanti ai ONG-urilor si organelor mass media de la Chisinau despre cum vad ei anul 2009. Prin ce evenimente impoirtante s-a marcat acest an si cum va ramane el in istorie (lista celor intervievati e in ordine alfabetica):
Vladimir Beşleagă: Cifra 9 este una care ne aduce ceva bun. E o cifră fastă. Dacă ne gîndim cînd a fost fondată Ţara Moldovei, e 1359. Vine un alt an care conţine cifra 9 – 1859, unirea Principatelor. Dar 1989 iar e o cifră fastă pentru noi. A fost un an fast, un an exploziv, un an de lupte politice şi sociale, de manifestări active ale populaţiei şi s-a schimbat faţa politică a Republicii Moldova. Acest an, pe de o parte, s-a dovedit a fi fast, de schimbare, pe de altă parte, a coincis cu criza economică şi financiară care vine să diminueze şi să complice schimbările care urmau să fie făcute după 8 ani de guvernare autoritară comunistă. Asta este dificultatea cea mare. Dar aşa ne este destinul. Noi nu am fost în stare să milităm sau să ajungem la această schimbare într-o perioadă mai fastă din p.d.v. economic. Şi totuşi eu cred că e un an fast în multe privinţe. Nu numai că el a adus schimbarea clasei politice. După mine, s-a produs un fel de delimitare sau de clarificare a forţelor politice. Dacă înainte erau 20-30 de formaţiuni politice, pînă la urmă, în turul doi de scrutin parlamentar au rămas cîteva partide. Asta înseamnă o clarificare a poziţiei şi a orientării populaţiei care prin partide îşi exprimă voinţa ei. Şi asta este din punct de vedere politic şi social un pas înainte.
Petru Bogatu: In aparenţă nu este deloc dificil să punctam evenimentele importante din acest an, cele 2 scrutinuri, caderea surprinzatoare a comunistilor, criza economica si minciuna despre absenţa crizei economice. Daca ierarhizam aceste evenimente, pe prim plan trebuie puse evenimentele din 7 aprilie. Era limpede ca in acest an s-a intamplat ceva in Republica Moldova. In fond, societatea era divizata aproximativ in 2. O parte voia schimbarea si stia si de ce, si alta parte a societatii, nu dorea. Cea mai mare parte din cei care nu doreau schimbarea o făceau nu constient, dar din ignoranţă. Asta este foarte important, cand vorbim despre raportul de forţe. Am urmarit aceste evenimente din 6 si 7 aprilie si din ipostaza mea de lector universitar. Prima data i-am vazut pe tinerii pe care ii cunoasteam si pe care ii vedeam in fiecare zi, schimbaţi la faţă. I-am vazut plangand, mobilizati, decisi sa schimbe ceva. I-am vazut pozitionandu-se din punct de vedere politic, ceea ce era surprinzator. Aceasta reactie din 6 aprilie, cand s-au adunat spontan peste 10 mii, nu a fost o reactie doar la frauda electorala. A fost o reacţie la minciuna, la faptul ca parerea lor nu se regasea in discursul oficial, nu se regasea in mesajele presei afiliate puterii.
Angela Braşoveanu: Cred că a fost un an foarte colorat, unul dintre cei mai coloraţi ani pe care i-am avut pînă acum. A început foarte umilitor pentru noi, apoi s-a colorat în nuanţe mai optimiste, mai pline de speranţă, după care iarăşi a avut nişte nuanţe ridicole. Pînă la urmă nu faci decît să te detaşezi şi să aştepţi cu răbdare şi cu calm ceea ce se va întîmpla, pentru că lucrurile chiar sînt de temperaturi diferite. Sărim de la sublim la ridicol şi de la tragic la comic în cinci secunde în cadrul aceleiaşi emisiuni. Nu mai ştii la ce să te mai aştepţi.
Igor Casu: In anul 2009 s-a produs “spargerea” monopolului politic detinut de PCRM dupa opt-noua ani de dominatie a scenei politice. Un alt succes a anului care a trecut, este constituirea Aliantei Pentru Integrare Europeana, desi fragila dar perfect functionala. Un al treilea eveniment marcant ar fi imbunatarirea relatiilor cu Romania, dupa abrogarea regimului de vize introdus de comunisti. Este un eveniment si decizia premierului Vlad Filat de a scoate ceea ce a mai ramas din sirma ghimpata pe linia riului Prut.
Dorin Chirtoacă: Moldova la sfarsit de an: cum a fost 2009 pentru conducerea capitalei? Primarul Dorin Chirtoaca spune ca a fost anul reformelor. Reformă la apă-canal, reformă la Termocom…, reforme dureroase și nepopulare dar care trebuiau să aibă loc.
Dumitru Ciubaşenco: “Moldova care iese din anul 2009 este cu totul alta tara decit cea care intrase in acest an. Evenimentul cel mai important este ca regimul lui Voronin s-a prabusit si de acum putem spune fara tagada ca acest lucru s-a intimplat definitiv. Niciodata Voronin nu va reveni la putere. Atunci cind spune ca va reveni in forta el de fapt se autoamageste dar si minte pe altii”.
Gheorghe Cojocaru: Principalul eveniment politic al anului care se încheie este revolta tinerilor din 7 aprilie împotriva regimului comunist care a furat alegerile şi speranţele tuturor la o viaţă liberă. Data de 7 aprilie este ziua care a schimbat mersul istoriei în Republica Moldova, l-a reaşezat în albia largă a evoluţiilor democratice şi europene. Prin forţa lor de protest tinerii au atras atenţia organismelor internaţionale şi lumii întregi asupra fărădegilor pe care regimul comunist le-a comis fără jenă, au demascat esenţa uzurpatoare şi inumană a unui regim despotic şi poliţienesc. Totodată, această dată este punctul de plecare a unei noi generaţii de oameni politici, fideli unor principii democratice, care au reuşit în condiţii extrtem de dificile să preia puterea şi să formeze o coaliţie democratică de guvernare.
Dumitru Diacov: N-a fost un an usor, a fost un an cu convulsii politice. Cei care sunt responsabili de ţară n-au avut timp sa se gandească la ţară, la popor, la problemele tarii. Pentru ca ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie a creat o atmosfera foarte nefavorabilă. Este o chestiune prea serioasa ca politicienii sa-si spune separat punctul de vedere. Exista organe abilitate care trebuie sa faca o anchetă. In orice caz lucrurile nu stau asa cum par la prima vedere. A fost un an greu, dar un an care se termina cu o mică doză de optimism.
Corina Fusu: 2009 a fost un an dificil, un an complicat, foarte tensionat, dar si foarte interesant, pentru ca a demonstrat faptul ca prin eforturi conjugate, prin consecvenţă, prin credinţă, prin muncă, poti sa obtii rezultate vizibile, aşa cum s-a intamplat pe scena politica din Republica Moldova. Pana la urma a invins democratia si bunul simt. Cel mai mult m-au marcat evenimentele din 7 aprilie, care m-au convins pe mine, dar si pe toti cetatenii din Republica Moldova, dar si o lume intreagă, UE inclusiv, de faptul ca am avut pana in 2009 la putere un partid totalitar, autoritar, care voia sa domine, a construit o verticala a statului foarte puternica. Bine că pe ultima suta de metri, cu totii am constientizat lucrurile acestea si am oprit acest tavalug al distrugerii democratiei. Cred ca acesta este cel mai mare merit. Republica Moldova paseste sigur spre Europa, spre democratie, spre libertate de exprimare, şi nu in ultimul rand spre bunastare materiala, pentru ca o meritam.
Mihai Ghimpu: Acest an ne-a adus schimbarea lansata de liberali inca in 2005 de a inlatura de la putere comunistii care au venit pe cale democratica si nu au pretuit aceasta democratie si incredere a cetatenilor, si in loc sa munceasca pentru stat, pentru cetateni, au muncit doar pentru propriile afaceri.
Mihai Godea: A fost un an foarte greu, dar a fost un an de cotitura pentru Republica Moldova. S-a realizat ceea de ce avea nevoie Republica Moldova şi cetăţenii ei, eliberarea ţării de dictatură. Am trecut prin 2 campanii de campanie electorala, foarte dificile, am trecut si prin frustrari si prin dezamagiri. Dar am avut si sentimente de indarjire ca ceea ce ne-am propus sa facem este ceea de ce are nevoie ţara. Anul 2009 a demonstrat, poate pentru multi ani inainte, ca atunci cand doresti cu adevarat, atunci cand esti sincer cu oamenii, atunci cand obiectivele pe care ti le propui, ca om politic, ca formaţiune politică, daca sunt conectate la realităţi, vin sa aduca mai multa libertate, mai multa bunastare, si daca actionezi in vederea realizarii acestor obiective, atunci reuşeşti.
Vlad Lupan: Daca am scrie un eseu despre anul 2009, atunci am pune un motto: Drama, probleme si speranţa. Drama pentru ca am avut evenimentele din 7 aprilie. Pentru mine 7 aprile a fost intr-adevar o revolutie. Zilele trecute explicam colegilor din societatea civila din Ucraina că avut loc de fapt o revolutie oranj in Republica Moldova. Cu toate problemele care au existat, cu toate diferentele care au existat cu toate diferentele care au existat, cu violenta care a existat, noi am avut totusi o revolutie. Dar am avut si o drama pentru ca au fost momente in care tineretul Moldovei a fost tratat intr-o maniera de groaza, deloc caracteristica unui stat ca Republica Moldova. Cel putin n-ar tebui sa fie caracteristica, speram sa o evitam. Problema, alegeri incorecte, dar si criza economica. Aceste probleme au pus mai multe greutati pe spatele acestei generatii care au incercat sa schimbe lucrurile. A facut drama sa fie si mai complicata, insa pana la urma a intervenit acel moment al sperantei, pe care il traim acum, ca lucrurile se vor schima, ca vom cunoaste dizolvarea comunismului autocratic in aceasta ţară, ca vom cunoaste un viitor european mai bun.
Petru Macovei: În 2009, în Republica Moldova s-a produs alternanţa puterii, iar acest lucru consolidează democraţia din ţara noastră pe de o parte, pe de altă parte această alternanţă la putere este de bine şi pentru mass-media. Acele instituţii media care au criticat fosta guvernare şi au simpatizat, unele deschis, altele mai voalat, cu actuala guvernare, acum au şansa să demonstreze că sunt instituţii mass-media în adevăratul sens al cuvântului, care ştiu să prezinte informaţia obiectiv şi echidistant, iar acele mass-media care au fost partizane în raport cu precedenta guvernare îşi vor putea dezvolta abilităţile de monitorizare a actului guvernării, deja într-o nouă impostază, deja de publicaţii care volens-nolens au devenit unele de opoziţie.
Natalia Morari: Ceea ce s-a intamplat anul asta este foarte important pentru toata istoria contemporana a Republicii Moldova. Ceea ce s-a intamplat acum e la fel de important ca si ceea ce s-a intamplat in 89, apoi in 91. A inceput sa se schimbe sistemul in care noi am trait pana acum 8 ani la rand. Sistem pe care l-au construit comunistii, destul de inchis, oligarh, netransparent. Pe 7 aprilie s-a intamplat o adevarata revolta. Generatia noua a aratat ca nu este gata sa traiasca in acest sistem. Eu sunt absolut convinsă ca le voi spune copiilor mei candva ce am facut eu pe 7 aprilie. La fel ca si cum parintii se intreaba cu cine au fost ei in 1989. Noi tot ne vom intreba cu cine am fost pe 7 aprilie. Iar acesta va fi un semn de demarcare.
Igor Munteanu: 2009 – anul smulgerii din imperiul fricii. PCRM a lăsat urme grave în istoria afectivă şi instituţională a Moldovei. Fractura societăţii moldovene ţine de vechiul regim şi de insuccesele tranziţiei.
Nicolae Negru: Energia degajată în zilele de 6, 7 aprilie s-a transmis ulterior partidelor care se aflau atunci în opoziţie. Strigătul de protest al tinerilor a trezit întreaga societate din amorţirea morală în care se afla. În ceea ce-l priveşte pe V. Voronin, acesta, tot amăgind populaţia, s-a amăgit pe sine însuşi.
Alina Radu: Cele mai multe cazuri de tortură într-o singură zi. 7 aprilie – doar aşa a fost posibilă schimbarea în Moldova.
Anatol Şalaru: Un an cand a cazut comunismul, un an cand Republica Moldova s-a reorientat spre Europa. 7 aprilie a fost o explozie populara, o manifestare anticomunistă pe care comunistii au deturnat-o si au provocat aceste distrugeri despre care s-a vorbit si se vorbeste in continuare şi s-au format multe comisii dar pana la urma nu s-a aflat adevărul.
Veaceslav Untilă: 2009 a fost un an extraordinar. Un an bun fiindcă, in sfarsit, comunistii au fost debarcaţi de la putere. Este un an din cei 10, in care activez in politica moldovenească, şi mă bucur foarte mult de acestă realizare. Cred că instaurarea unei guvernari democratice in Republica Moldova şi aceea că această guvernare incepe să inregistreze frumoase realizari. Suntem puţin obositi placut, intr-un fel, şi cred ca in 2010 cu toţii o sa ne bucuram de realizarile partidelor democratice din Republica Moldova.
Igor Volniţchi: A fost cel mai important an de la declararea independentei Republicii Moldova. Daca e sa facem un top conventional al evenimentelor din 2009, pe primul loc ar fi recesiunea economica care si-a lasat amprenta asupra tuturor proceselor din societate. In plan politic – cele 2 scrutine electorale şi acordul la care au ajuns principalele partide democratice ale tarii si formarea guvernului de coalitie. 7 aprilie este un eveniment tragic, iată de ce nu doresc sa-l mentionez. Anul 2009 a fost unul bun, cu exceptia evenimentelor din 7 aprilie. Intr-un fel acesta este preţul pe care l-a plătit Republica Moldova.