Procuratura de la Chisinau a intentat jurnalistilor moldoveni doua dosare penale. Actiunea a avut loc la cererea presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, transmite Radio Deutsche Welle.
La trei saptamani dupa ce liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, a cerut Serviciului de Informatii si Securitate sa verifice finantarea din exterior a partidelor politice si a institutiilor de presa din Republica Moldova, organele de forta s-au grabit sa raporteze primele rezultate – in 3 saptamani procuratura a intentat jurnalistilor de la Chisinau doua dosare penale. Si aceasta in conditiile in care oficialii europeni au sesizat in repetate randuri autoritatile moldovene asupra restantelor admise in privinta libertatii presei, transmite Radio Deutsche Welle.
In primul caz, procuratura i-a intentat un dosar penal redactorului-sef al publicatiei independente „Timpul”, Constantin Tanase, pentru un discurs rostit de acesta la un miting, discurs pe care organele de forta l-au considerat xenofob si antirusesc. Procuratura a reactionat dupa ce Ambasada Rusiei din Chisinau a condamnat discursul jurnalistului.
Cel de-al doilea dosar penal a fost intentat unor jurnalisti ai postului de radio „Vocea Basarabiei” din Chisinau. Acestia sunt acuzati ca ar fi permis difuzarea unor chemari la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale. Dar nu e tot: directorul postului de radio, Veaceslav Tabuleac este acuzat de delapidare de fonduri, motiv pentru care ofiterii Centrului pentru combaterea crimelor economice si coruptiei au descins la redactie si au efectuat un control financiar. Potrivit directorului postului de radio, Veaceslav Tabuleac, ofiterii cautau pe conturile institutiei un milion de dolari de la un om de afaceri din Romania. Tabuleac a spus zeflemitor ca „daca acestia vor gasi milionul, „Vocea Basarabiei” il va dona Partidului Comunistilor pentru campania electorala din 2009”.
Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, care este si unul dintre fondatorii postului de radio „Vocea Basarabiei”, a declarat ca, de fapt, prin aceste actiuni, comunistii urmaresc lichidarea postului de radio… ca sa nu-i deranjeze in decisiva campanie electorala din 2009: VALERIU SAHARNEANU:
„Asta se urmareste, pentru ca invinuirea este foarte grava. Procuratura Generala, cred ca pe parte ei, demareaza cercetari ce tin de primele invinuiri, adica cele care denota ca au fost chemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale ori la violarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova – iata am citat din ordonanta lor. Cred ca ei demareaza ancheta pe de o parte, iar Centrul anticoruptie pe de alta parte. Sunt doua institutii foarte serioase, de temut… Sunt principala forta de strangulare a statului”.
Avocatul de la „Vocea Basarabiei” sustine ca exista o disonanta crasa intre constatarile din ordonanta cu privire la intentarea dosarului penal si actiunile organelor de forta. „Pe de o parte invinuirile se refera la chemari impotriva oranduirii constitutionale, iar pe de alta parte este atinsa activitatea financiara a postului de radio”, constata juristii.
Intr-o declaratie difuzata cu aceasta ocazie, fondatorii „Vocii Basarabiei” sustin ca cele doua institutii de forta au fost mobilizate impotriva acestui post de radio „de catre centrul politic aflat in Presedintia Republicii Moldova si este instrumentat la comanda de catre Serviciul de Informatie si Securitate”.
Vom mentiona in context ca presedintele Vladimir Voronin a promulgat ieri legea care interzice finantarea din exterior a partidelor politice. Surse din anturajul partidului de guvernamant de la Chisinau ne-au comunicat ca juristii partidului pregatesc un proiect de lege care va interzice si finantarea din exterior a presei, marea dilema fiind contradictia flagranta a unei astfel de legi cu prevederile Planului de actiuni UE-Republica Moldova.
In plus, potrivit acelorasi surse, comunistii cauta modalitati prin care sa interzica finantarea din exterior a organizatiilor neguvernamentale, precum si accesul mai lejer al organelor de ancheta la conturile bancare ale anumitor categorii de cetateni, inclusiv la cele ale jurnalistilor. // DECA-Press