Până mai ieri în centrul oraşului era statuia lui Lenin. Stafia stătea nestingherită datorită „nepoţeilor” lui tătuca Vladimir din cele două consilii – raional şi local. Vara toridă i-a lăsat zile bune pe unii să stea la umbră şi să gândească limpede. Astfel, statuia lui Lenin e „coborâtă” de acolo unde stătea „cocoţată” de ani buni. E adevărat că „nu a fost prea obijduită”, dar chiar în centrul oraşului Râşcani să aibă „reşedinţă” deja era prea de tot.
Şi când mă gândesc că localitatea asta de la nordul Moldovei chiar are cu ce se mândri, mă întreb de ce nu erau puse în circuit valorile, dar se ţinea morţiş la promovarea unei persoane (ideologie şi imagine), care a condus Imperiul răului? Oare chiar nu conta că urmaşii lui Lenin au distrus în mare parte o perlă spirituală de prin părţile Râşcanilor – biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost târnosită la 28 august 1859. După un secol de menire creştină, sfântul locaş de aici este condamnat la tăcere.
Ateii, urmând spusa lui Lenin că „religia este opiu pentru popor” au dat jos crucile de pe biserică, apoi, din 1961 până în 1989, aici au fost fel de fel de depozite, sală de sport şi Planetariu. Biserica a fost construită de moşierul Gheorghe Râşcanu-Derojinschi. Aici a şi fost înmormântat, doar că puterea sovietică nu a distrus doar biserica, ci a deshumat osemintele ctitorului şi le-a împrăştiat.
Oraşul Râşcani este atestat documentar la 1602. Doar că la începuturi nu a purtat acest nume. Abia peste două secole apare toponimul Râşcani, de la numele boierului Egor Râşcanu-Derojinschi. Atunci, trei sate apropiate: Copăceanca, Ivanuşca şi Nihoreni au format noua localitate Râşcani. Dinastia aceasta de nobili a contribuit foarte mult la dezvoltarea economico-socială, dar şi culturală a localităţii. De pe timpurile lor au rămas edificii cu o arhitectură aparte, care, cu certitudine, ar trezi curiozitatea oricărui turist. Una din cele mai frumoase clădiri este cea a Liceului „Liviu Damian”, ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Cine doreşte să cunoască mai multe despre Râşcani poate trece pe la Muzeul de Etnografie şi Istorie. Aici, ghizii vorbesc cu mare pasiune despre istorie, despre tradiţiile şi obiceiurile de prin părţile locului. Râşcaniul poate fi vizitat şi din motivul că are un Parc-dendrariu. Aici sunt peste 50 de specii de arbori şi arbuşti aduse din Crimeea.