(Interviu acordat Agentiei INFOTAG de catre Reprezentantul UNICEF in Republica Moldova, Ray V. Torres)
INFOTAG: Care sint cele mai mari probleme cu care se confrunta copiii in R.Moldova?
Ray Torres.: Prima problema este saracia, care duce la abandon, neglijare, malnutritie, abuz etc.
A doua problema este numarul mare al parintilor aflati la munca peste hotare. Potrivit statisticilor, 25% din populatia activa a R. Moldova locuieste peste hotare, iar banii trimisi de acestia acasa reprezinta 27% din PIB-ul tarii. Studiile efectuate de UNICEF arata ca mai multi bani trimisi acasa de catre parinti nu inseamna neaparat si conditii de viata mai bune pentru copii, pentru ca ei nu au nevoie doar de bani, ci de dragoste, grija, afectiune, educatie si sanatate, de familie. in prezent, o treime din copii locuiesc doar cu un singur parinte sau fara parinti, majoritatea parintilor fiind plecati peste hotare. Este o cifra enorma, care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile.
I.: Ce programe implementeaza UNICEF in R.Moldova, in prezent? Cum apreciati activitatea UNICEF-Moldova?
R.T.: De la inceputul activitatii sale in R.Moldova, in 1995, UNICEF a investit sume mari in rezolvarea problemelor de sanatate si s-au obtinut rezultate foarte bune. Ratele mortalitatii infantile si materne au scazut semnificativ. Vaccinarea impotriva principalelor boli infectioase se face in proportie de 98%. Asi vrea sa mentionez ca aceste rezultate au fost obtinute, in principal, datorita activitatii Guvernului, in particular, a Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale. Insist asupra rolului Guvernului, deoarece foarte des acesta este criticat pentru inactivitate. Da, noi am ajutat Guvernul, dar meritele sint ale Moldovei. Noi nu facem decit sa sprijinim eforturile locale prin aducerea noilor tehnologii, training, echipamente. Dar e vorba de activitatea zilnica a unei intregi armate de medici si asistente medicale. Cred ca sprijinul UNICEF devine tot mai putin vital in domeniul sanatatii mamei si copilului si acest fapt ne bucura.
UNICEF acorda, de asemenea, o atentie deosebita prevenirii raspindirii virusului HIV/SIDA si sanatatii adolescentilor.
Totusi, activitatea de baza a UNICEF-ului este protectia copiilor si ajutarea Guvernului in crearea propriilor structuri care sa aiba grija de copii. Rezultatele pozitive ale modelelor de servicii pentru copii create cu sprijinul UNICEF au convins autoritatile sa extinda reteaua de astfel de servicii. De asemenea, am contribuit la pregatirea profesionistilor in domeniul protectiei sociale si sprijinim eforturile de reforma a sistemului social, cu accent pe functiile de prevenire.
Tin sa mentionez faptul ca, recent, Guvernul a aprobat o serie de legi si acte care au imbunatatit substantial situatia copiilor aflati in situatii de risc: ramasi fara ingrijirea parintilor, abuzati, neglijati s.a. Va dau doar un exemplu: numarul copiilor aflati in detentie preventiva care au acces la avocat s-a majorat pina la 40%, fata de 15% in 2003-2004. Este important sa mentionam ca schimbarile in justitia juvenila, de exemplu, se numara printre cele mai greu de realizat in orice tara. Faptul ca R.Moldova a reusit sa inregistreze succese importante in acest domeniu in doar doi-trei ani este remarcabil. Cred ca, foarte curind, R.Moldova ar putea deveni un exemplu in ce priveste justitia juvenila in regiune. Si acesta, de asemenea, este meritul Guvernului. in general, apreciez inalt colaborarea dintre Guvern si UNICEF. Cabinetul de Ministri reactioneaza la sugestiile noastre si uneori chiar actioneaza mai repede decit noi, iar aceasta inseamna o colaborare perfecta.
I.: Cum apreciati legislatia moldoveneasca cu privire la copii?
R.T.: Pot spune cu certitudine ca legislatia moldoveneasca se imbunatateste foarte rapid. Am mentionat deja progresul inregistrat in legislatia in domeniul justitiei juvenile, protectiei copiilor, adoptiei, violentei impotriva copiilor si femeilor etc. Mai ramin multe de facut pentru a aplica in practica fiecare act.
I.: Care este bugetul UNICEF in R.Moldova?
R.T.: Este in crestere rapida. in primul an de activitate, bugetul UNICEF-Moldova a constituit doar $100 mii dolari, fiind adresat aproape in totalitate combaterii difteriei, care devenise o probleme grava la acel moment pentru copiii Moldovei. in 1996, bugetul s-a dublat, iar in 2000 era deja de $1.8 mln. Bugetul 2006 este de $6.5 mln. in total, dupa 1995, UNICEF-Moldova a investit circa $ 22 mln. in implementarea diferitelor programe, majoritatea vizind protectia copiilor.
I.: UNICEF-Moldova ar avea nevoie de mai multi bani pentru a implementa programele in derulare?
R.T.: Cred ca dispunem de fondurile necesare implementarii programelor si atingerii obiectivelor stabilite pentru acest an. Dar, tinind cont de problemele cu care se confrunta copiii, cred ca asistenta ar trebui sa fie majorata semnificativ.
Sa va spun sincer, cred atunci cind am sosit in R.Moldova, in august 2005, as fi dat un alt raspuns. Ma intrebam atunci de ce UNICEF ar trebui sa investeasca milioane de dolari in R.Moldova, daca in lume exista asemenea tari ca Etiopia, Sierra Leone, Guineea, si regiuni cum ar fi nordul Indiei. Da, R.Moldova este o tara saraca, dar aici se inregistreaza o crestere economica si Guvernul este preocupat de soarta copiilor. Astazi, cred insa ca UNICEF trebuie sa creasca asistenta pentru R.Moldova, pentru a se putea ajunge cit mai repede in situatia in care nu va mai fi nevoie de asistenta si UNICEF va putea parasi tara Dvs.
INFOTAG precizeaza: Fondul Natiunilor Unite Pentru Copii (UNICEF) a fost creat in decembrie 1946. in prezent activeaza in 157 de tari si are un buget anual de $2 mlrd, care se formeaza din donatii ale guvernelor tarilor bine dezvoltate, ale persoanelor fizice, precum si din vinzarea cartilor postale (circa 30%). UNICEF este al treilea cel mai mare producator de carti postale din lume dupa “Hallmark” si “American Greetings”. 40% din bugetul total al UNICEF este cheltuit pentru ajutorarea copiilor afectati de cataclisme naturale. inainte de a prelua functia de Reprezentant al UNICEF in Moldova, in august 2005, Ray V. Torres a activat in cadrul UNICEF in Honduras, Rwanda, Zambia, Guineea, Sierra Leone, Elvetia, SUA si India. // Infotag