În perioada 12-13 septembrie 2012, la Viena s-a desfăşurat cea de-a patra rundă din acest an a negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. În cadrul negocierilor au fost discutate, de asemenea, şi mai multe probleme din domeniul educaţiei.
După încheierea negocierilor, şefa departamentului de externe al autoproclamatei republici nistrene „s-a lăudat” presei că Guvernul de la Chişinău este gata să recunoască diplomele de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană. Informaţia a fost confirmată şi de negociatorul din partea Chişinăului, Eugen Carpov, în cadrul unui briefing de presă, care a precizat că la Viena a fost decisă nostrificarea actelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din partea de est a Republicii Moldova.
Până în prezent, actele de studiu ale absolvenţilor insituţiilor din regiunea transnistreană erau recunoscute de către Chişinău, iar aceştia puteau să se înmatriculeze fără deficienţe în insituţiile din dreapta Nistrului. Pentru a pleca în străinătate, însă, era necesară o procedură de nostrificare, realizată de Ministerul Educaţiei, care elibera un document recunoscut internaţional. „Se examinează posibilitatea ca aceste documente originale să fie păstrate de către deţinători pentru ca să reprezinte instituţia exactă care le-a eliberat. Se lucrează în această direcţie”, a explicat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.
Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au calificat declaraţiile lui Eugen Carpov drept unele imature şi periculoase. „Înainte de a face promisiuni, Guvernul trebuie să consulte instituţiile de învăţământ din regiune, în special cele aflate sub jurisdicţia sa. Societatea civilă, la fel, nu trebuie ignorată sau exclusă din acest proces”, a declarat pentru Moldova.ORG Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-LEX”. De asemenea, acesta susţine că unele acţiuni ne gândite ale autorităţilor de la Chişinău contribuie la păstrarea condiţiilor inadecvate în care se desfăşoară procesul educaţional din stânga Nistrului. „Cunoaştem cu toţii numeroasele probleme cu care se confruntă cele 8 instituţii de învăţământ din regiune şi nu este vorba doar despre necesitatea înregistrării acestora de către administraţia de la Tiraspol”, a adăugat Ion Manole.
Menţionăm că în urmă cu două săptămâni, Asociaţia Pedagogilor tranistreni „Lumina” a lansat un apel prin care semnalează un şir de problemele şi încălcări ale drepturilor omului care continuă să aibă loc în regiunea de est a Republicii Moldova.