Renato Usatîi a venit la uşa CNA, dar nu a intrat: Nu am încredere în Procuratura lui Plahotniuc

Liderul Partidului Nostru Renato Usatii, invi­tat luni la Procuratura Anti­co­rup­ție, pentru a fi audiat despre declaraţia sa potrivit căreia Vlad Plahotniuc i-ar fi propus 1, 5 milioane de dolari pen­tru a părăsi țara pen­tru urmă­toa­rele trei luni , a refuzat să se prezinte în fața procurorilor. Politicianul s-a prezentat în faţa CNA, dar nu a intrat. Aceasta pentru că, portivit lui, Procuratura nu s-a autosesizat pe acest caz,, ci doar l-a invitat la o discuţie.

Totodată, Usatîi a declarat că declaraţia sa a fost una asumată şi pentru confirmarea acesteia este gata să treacă împreună cu Plahotniuc detectorul de minciuni.

„În citație este scris că materialul este înregistrat în Registrul II, unde sunt examinate cauze mai puțin importante. Avocații mi-au spus că este o bătaie de joc. M-au invitat să vadă dacă eu mai am ceva nou și care este situația”, a declarat Renato Usatîi jurnaliștilor adunaţi în faţa CNA.

Mai mult, politicianul a spus că „ este pregătit să invite un specialist internațional pentru a trece împreună cu Plahotniuc detectorul de minciuni. “Acel moldovenesc nu poate fi utilizat, fiindcă poate avea un cablu tras la GBC, de unde se va regula ce va spune Plahotniu”, a spus acesta.


La rândul său, avocatul lui Usatîi, Ana Ursachi, a declarat presei că există „cel puţin două ipoteze” ce rezultă din declaraţiile făcute de primarul de Bălţi în cadrul emisiunii de la N4.

„În cazul respectiv Usatîi a spus cel puțin două ipoteze din care reiese o bănuială rezonabilă că s-au comis infracțiuni. Una este legată de mituire, este vorba de trafic de influență, iar a doua afirmație că îl va distruge pe Andrei Năstase și Renato Usatîi este amenințare cu aplicare forței fizice, psihice, amenințare cu răfuiala”, a menţionat ursachi.

Pe de altă parte, Vio­rel Morari, șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție, a declarat presei că Renato Usa­tîi tre­buia să se prezinte la audi­eri. „E trist să vedem că mulți fac decla­ra­ții răsu­nă­toare, însă, atunci când sunt citați și tre­buie să-și asume răs­pun­dere pen­tru decla­ra­ți­ile făcute, con­form pro­ce­du­rii penale, ei nu se pre­zintă. Dacă Usa­tîi avea să facă decla­ra­ții, el avea să fie înre­gis­trat în regis­trul 1 și ulte­rior, pre­zen­tat ca mar­tor sau ca parte vătă­mată”, a sub­li­niat Morari.

Reamintim că preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, susţine că Vlad Plahotniuc i-ar fi propus 1 500 000 dolari ca să lipsească din Republica Moldova în perioada lunilor septembrie-octombrie-noiembrie. Declaraţia a fost făcută joi seara în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N 4”.

Acesta a relatat că oferta a fost lansată în timpul a două întâlniri cu prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc, pe care le-a avut pe 6 iunie şi, respectiv, 16 iunie în clădirea GBC.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.