Republica Moldova își alungă cu insistență investitorii! Fie datorită sistemului legislativ prost gestionat, fie sistemului legislative prost, cei cu bani străini își iau zborul de pe meleagurile moldave. Recent, compania Draexlmaier a renunțat la o colaborare grație divergențelor cu sistemul fiscal, iar acum, companiile petroliere se lasă de colaborările cu statul nostru.
Concurența neloială e primul pas în ruperea relațiilor
Compania Petrom Moldova intenţionează să micşoreze numărul de benzinării. Managerul general al întreprinderii, Karoly Pozsgai, a declarat pentru Publika TV că optimizarea este revendicată de concurenţa neloială existentă pe piaţa produselor petroliere. Anterior, Agenția Națională prentru Protecția Concurenței, acum deja Consiliul Concurenței, anunțase că piața petrolieră este o piață reglementată, motiv din care nu pot interveni. Misiunea de corectare a situației precare i-a revenit Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică. ANRE ținut că va verifica cele mai mari companii petroliere, lucru probabil realizat. Victor Parlicov, directorul general al ANRE a declarat că verificările companiilor ce activează pe piaţă petrolieră vor continua. „ această piaţă era înafara vizorului nostru din cauza capacităţilor reduse ale ANRE. Acum însă dispunem de tot instrumentarul pentru a verifica şi companiile petroliere", a declarat Victor Parlicov. Potrivit oficialului o atenţie deosebită va fi acordată companiilor mari, precum Lukoil, Petrom, Tirex-Petrol, Bemol, Rompetrol şi Valiexchimp.
Legislația imperfectă –barieră mitică pentru unii, nu și pentru Moldova
De asemenea, legislaţia imperfectă din domeniu şi situaţia economică actuală au stat la baza acestei decizii. Reprezentanţii companiei nu au stabilit, deocamdată, numărul benzinăriilor care vor fi scoase din reţea. Ei precizează însă că, în prezent, elaborează un scenariu de restructurare. Presa din România scrie că şi Petrom România este la un pas de a vinde 60 de benzinarii către Gazprom. Amintim că săptămâna trecută întreprinderea germană Draexlmaier a anunţat că va renunţa la construirea unei noi uzine la Bălţi, din cauza divergenţelor cu Serviciul Fiscal.
Monopolurile- lacătele pentru ușile investitorilor
Majoritatea rafinăriilor din Ucraina staţioneaz şi de acolo practic nu se fac importuri. Pentru a importa de la Mozyr, din Belarus, trebuie să participi la licitaţii organizate prin intermediul companiei Beloil, câştigate însă doar de firme offshore. Importurile din Rusia sunt riscante – nimeni nu garantează că toată marfa va ajunge la destinaţie. Cele mai accesibile sunt rafinăriile Petrotel şi Petromidia din România. Prima aparţine gigantului rus Lukoil şi percepe un comision de 20-30 de dolari pentru o tonă, iar a doua e parte a Grupului Rompetrol, controlat de Kazmunaygaz, şi cere comision de 35-40 de dolari per tonă. Prin Terminalul de la Giurgiuleşti importă doar companii mari precum Bemol, sau Rompetrol. Plecarea de pe piață petrolieră a companiilor românești ar putea duce la împietrirea acordurilor anticoncurențiale în acest domeniu și închiderea ușilor pentru investișiile străine.