Astăzi în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va fi prezentat Raportul pentru monitorizarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de către Republica Moldova în anul 1995, când a devenit membru al forului European.
Delegaţia Republicii Moldova condusă de vice-preşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a înregistrat mai multe amendamente care urmează să fie discutate după audierea Raportului, preconizată pentru şedinţa de seară. Deşi Rezoluţia este una bună, oricum trebuie îmbunătăţită, deoarece unele comentarii-concluzii făcute în urma vizitei de documentare în ţara noastră a co-raportorilor acum un an trebuie să fia actualizate, informaţiile adaptate la realitatea zilei, ţinând cont de viteza schimbărilor în legislaţia Republicii Moldova – a declarat vice-spikerul într-un interviu pentru Radio Moldova.
În perioada de timp care a trecut de la vizita raportorilor s-au schimbat multe. De exemplu, în Raport este o recomandare de îmbunătăţire a mecanismului de alocare a resurselor financiare pentru autorităţile publice locale, dar în Parlament deja se află pentru lectura a doua un proiect de lege “Cu privire la finanţele publice locale”, fiind în proces de realizare a acestei prevederi. De asemenea, Republica Moldova este atenţionată în acest Raport asupra necesităţii reformării Procuratorii, dar iarăşi, deja acest proces este în derulare. Minsitrul Justiţiei şi Procurorul General au creat un grup de lucru pentru elaborarea Conceptului şi Strategiei de reformare a Procuratorii. Sperăm ca până la finele lunii decembrie să primim de la Guvern proiectele respective pentru a modifica Legislaţia la acest capitol. De asemenea, avem recomandări de consolidare a independenţei mass-media. Avem în proiect o Rezoluţie solicitare de modificare a Constituţiei Republicii Moldova. Este un îndemn pentru toţi deputaţii, inclusiv cei din opoziţie, deoarece Legea Fundamentală a ţării se amendează doar prin majoritate constituţională, nu prin simplă majoritate” – a mai declarat Liliana Palihovici.
De asemenea, delegaţia Legislativului de la Chişinău va solicita Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trecerea ţării noastre la etapa post-monitorizare, dar indiferent de decizia luată, Republica Moldova trebuie să continuă reformele şi consolidarea statului de drept.