Republica Moldova, locul 4 la Campionatul European de Haltere

Cea de a 91-a ediţie a Campionatului European de Haltere a avut loc în oraşul Antalya, Turcia, în perioada 6 aprilie – 16 aprilie 2012. La campionat au participat 275 sportivi din 36 de ţări, 10 din ei fiind din Republica Moldova.

Şase sportivi moldoveni s-au ales cu 13 medalii (5 medalii de aur, 4 – de argint şi 4 – de bronz) în palmares. După numărul de medalii obţinute, delegaţia Republicii Moldova s-a plasat pe locul 4, astfel obţinând 2 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Londra.

Premierul a adresat felicitări şi a mulţumit halterofililor moldoveni pentru rezultatele obţinute, menţionând că sportivii ar trebui motivaţi prin ameliorarea condiţiilor de antrenament, activitate şi trai.

Prim-ministrul a specificat că, în conformitate cu Hotărîrea Guvernului cu privire la premierea lotului naţional de halterofili, fondul de premiere ale sportivilor şi antrenorilor va constitui circa 1,3 mil. lei. Astfel, Cristina Iovu, campioană absolută la feminin, va primi 180 mii lei, Anatolie Cîrîcu, campion european – 164 mii, Oleg Sîrghi, vice-campion european – 118 mii, Alexandru Dudoglo, vice-campion european – 65 500 lei, Sergiu Cechir (locurile 2,5,8) – 50 mii şi Alexandru Şpac (locurile 3,4,6) – 42 500 lei. De asemenea, vor fi premiaţi şi sportivii clasaţi pe locurile 4-6. Premiile respective vor fi înmânate de Ziua Sportivului.

„Cunosc cu ce sacrificiu se obţine performanţă în sport, aceasta presupune multă muncă, antrenament, durere şi constrângeri. Este de apreciat faptul că dincolo de medaliile cucerite, Moldova a câştigat un plus de imagine pe arena internaţională datorită mesagerilor halterofili”, a spus Premierul.

La întrevedere au participat şi Ion Cebanu, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Tudor Casapu, preşedinte al Federaţiei Naţionale de Haltere.

La rândul său, Tudor Casapu a vorbit despre problemele cu care se confruntă halterofilii, cele mai importante fiind lipsa unei săli specializate pentru lotul naţional şi a inventarului sportiv.

În context, Prim-ministrul a solicitat ministerului de resort efectuarea unei revizii a infrastructurii sportive existente şi identificarea unui imobil corespunzător pentru echipa naţională de haltere. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.