Peste 500 de foşti deportaţi şi membrii familiilor deportate din mai multe raioane ale ţării au desfăşurat luni un marş de protest, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la al doilea val al deportărilor.
După cum transmite INFOTAG, foştii deportaţi s-au adunat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare de unde au pornit spre gara feroviară pentru a depune flori pe locul unde va fi înălţat un monument în memoria victimelor deportărilor comuniste din anii 1941-1949.
Participanţii la acţiune purtau pancarte pe care scria: "Afară armata a 14-a!", "PCRM în afara legii!", "Stalin – călăul deportărilor din Basarabia" şi scandau lozincile "Comuniştii afară din ţară", "Jos armata lui Papuc", "Opoziţia e cu noi, comuniştii la gunoi".
Gavril Hohman, fost deportat din raionul Sîngerei, a spus că a venit la Chişinău special pentru a comemora memoria victimelor care au murit în Siberia.
"Părinţii mei împreună cu mine au fost deportaţi din cauză că eram oameni gospodari şi aveam două case şi mult pămînt. Am fost deportaţi în Siberia timp de 7 ani, tatăl meu a murit acolo îngheţat de frig, iar mama a decedat din cauza bolilor după ce s-a întors", spune fostul deportat.
Aureliu Benu, fost deportat, a spus că a încercat să obţină de la stat despăgubiri morale şi materiale pentru pierderile suferite, însă fără succes, deoarece autorităţile centrale au motivate că nu sînt bani în bugetul statului.
"Consider că comuniştii împreună cu Rusia trebuie să poarte negocieri şi să ne restituie bunurile pierdute, precum şi să ne plătească indemnizaţii speciale pentru munca prestată pe teritoriul Rusiei", a menţionat Benu.
Leonid Bujor, membru al Alianţei "Moldova Noastră" şi candidat la funcţia de deputat pe listele aceluiaşi partid, a spus că este regretabil că Vladimir Voronin, ca preşedinte de ţară, nu este prezent la manifestare şi nu ajută victimele deportărilor.
"Pentru construcţia Complexului Memorial "Eternitate" guvernul a găsit bani în buget, dar pentru monumentul deportaţilor nu sînt bani. Comuniştii trebuie să acorde indemnizaţii deportaţilor, precum veteranilor de război, deoarece din cauza regimului comunist au murit mii de oameni", a menţionat Bujor.
Primarul general interimar al capitalei, Nistor Grozavu, a spus că în curînd primăria va înălţa un monument în memoria victimelor deportărilor staliniste, iar Consiliul Municipal Chişinău urmează să aprobe suma de 3 mil. lei pentru construcţia şi amenajarea acestuia.
În 1941-1951 în Siberia şi Kazahstan au fost deportaţi peste 35 mii de locuitori din Moldova. În prezent în republică sînt circa 7 mii de foşti deportaţi.