Un acord de colaborare in domeniul viticulturii, pentru urmatorii patru ani, a fost semnat intre Republica Moldova, Ucraina si Rusia. Potrivit documentului, partile vor colabora in domeniul promovarii a noi soiuri tehnice si de masa de struguri si vor face schimb de material saditor.
in particular, expertii din regiune vor incerca sa creeze soiuri de masa fara seminte, sa preia reciproc experienta in domeniul clonarii vitei de vie, ca ulterior sa-si completeze genofondurile, a precizat pentru BASA-press Constantin Dadu, directorul Institutului Viei si Vinului. "Colaborarea va spori competitivitatea acestor trei state pe piata mondiala a viticulturii", a spus managerul institutului.
in 2005 savantii locali au elaborat circa 40 de tehnologii noi de productie a vinurilor si au obtinut cinci noi soiuri de struguri. in acest an, Institutul Viei si Vinului se ocupa de dezvoltarea viticulturii si vinificatiei ecologice. Dadu se arata convins ca in anul curent activitatea Institutului va deveni mai "eficienta", dupa ce statul a majorat finantarile, fata de 2005, de 1,4 ori, pina la 3,5 mln lei.
in acest an in R.Moldova au fost fondate peste 5 500 hectare de vita de vie, dupa ce in 2005 au fost plantate 4 500 hectare de podgorii. in prezent viile ocupa o suprafata de peste 150 mii hectare, dintre care 37 mii pe linga gospodariile casnice. // BASA-Press