Republica Moldova va prelua președinția APCEMN

Republica Moldova va prelua, conform principiului rotației, președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) pentru prima jumătate a anului 2015.

Evenimentul va avea loc la cea de-a 44-a ședință a APCEMN, care se desfășoară la Atena, Grecia, în perioada 8 – 9 decembrie 2014 şi la care participă președintele Parlamentului Igor Corman.

Șeful Legislativului Igor Corman va rosti un discurs în care se va referi la prioritățile președinției Parlamentului Republici Moldova la APCEMN. De asemenea, Igor Corman va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului elen, Evangelos – Vasileios Meimarakis.

Potrivit agendei, ședința plenară va fi precedată de reuniuni ale Biroului Asambleei și Comisiei pentru afaceri politice și juridice. Președintele Parlamentului va fi însoțit la Atena de deputații Iurie Bolboceanu, șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCEMN, Nae-Simion Pleșca și Gheorghe Focșa.

Parlamentul Republicii Moldova va prelua președinția APCEMN de la Parlamentul Greciei și o va transmite Parlamentului României pentru a doua jumătate a anului 2015.

Totodată, în prima jumătate a anului viitor Republica Moldova va deține și Președinția în exercițiu a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, precum și a Consiliului OCEMN al oamenilor de afaceri.

Moldova.ORG precizează că Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată ca urmare a unor schimbări politice majore care au avut loc la sfârşitul anilor 1980, când ţările din regiunea Mării Negre au reapărut pe scena mondială. La 26 februarie 2013, APCEMN a marcat cea de-a 20-a aniversare de la constituire.

Republica Moldova este unul dintre membrii fondatori ai APCEMN, care a semnat „Declaraţia privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”.
APCEMN reunește 12 țări membre din regiunea Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina și Serbia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.