Rezervaţia Plaiul Fagului, oaza de verde

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Să mergem la iarbă verde, dar nu pentru a face frigărui dar pentru a admira frumuseţile ţării noastre. Avem multe locuri unicat în Moldova şi una din ele este rezervaţia Plaiul Fagului, de pe teritoriul r-ului Ungheni.

Sunt cele mai sălbatice locuri de pe teritoriul Republicii Moldova,unde accesul este foarte limitat. A fost creată rezervaţia în anul 1992 în scopul conservării, regenerării şi redresării ecologice a uneia dintre cele mai pitoreşti ecosisteme naturale silvice din zona Codrilor.

Suprafaţa totală a rezervaţiei constituie 5642 ha, dintre care pădurile ocupă 4639 ha.
Natura şi peisajele din pădurile rezervaţiei întrece orice aşteptări. Culmi înguste cu văi adânci, versanţi abrupţi, izvoare cu apă cristalină, toate aceste frumuseţi se întâlnesc pe tărâmul fagilor.

Vegetaţia rezervaţiei este de tip central european, cu păduri de foioase – fag, gorun, carpen, frasin, arţar. Foarte valoroşi sunt copacii de fag, care ating înălţimea de 30-40 m înălţime, diametrul mediu de 80-100 cm şi vârsta medie de 80-150 de ani. Flora rezervaţiei cuprinde circa 900 specii de plante, dintre care 77 sunt plante rare sau pe cale de dispariţie. Numai în aceste păduri mai cresc mălinul, perişorul şi anumite specii rare de ferigi.
Şi fauna rezervaţiei este bogată în specimene specifice pădurilor central europene.

Protejarea mediului în acre trăim este în mâinile noastre, de noi depinde natura în care vor trăi copiii noştri.
Rezervaţia Plaiul Fagului merită atenţia noastră a tuturora dar nu în sensul defrişării copacilor cum fac unii, sau poluarea cu grătare şi gunoaie, cum fac alţii, ci efectuarea excursiilor în aer liber, oxigenarea creierului, eventual o escapadă cu bicicleta. Bucuraţi-vă de frumuseţile plaiului nostru, dar nu uitaţi şi de generaţiile are cresc.

Distanţa de la Chişinău până la Rezervaţia Plaiul Fagului este de 68 de km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.