De Carolina Stratan
Rezultatele examenelor de bacalaureat vor fi aunţate luni, 28 iunie. Anul acesta examenele s-au desfăşurat în 209 centre de BAC, în cadrul cărora au susţinut examenul 29 mii de absolvenţi.
Un număr mare din teste deja a fost verificat. Elevii, care din motive obiective nu s-au putut prezenta la examene, urmează să le susţină în sesiunea suplimentară, care se va desfăşura în perioada 1-14 iulie, anul curent, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor. Cât priveşete candidaţii, care au acumulat o notă mai mică de cinci, aceştea nu vor avea posibilitatea de a repeta examenul în sesiunea suplimentară, alături de elevii motivaţi, a menţionat Bujor.
În comparaţie cu anul trecut, în organizarea examenelor de BAC s-au produs un şir de schimbări: lucrările au fost personalizare, având numele şi prenumele elevului pe foaia de titlu, testele au fost transmise prin intermediul unei bănci de date. Au fost create trei centre de evaluare a testelor, iar evaluarea lor se efectuează în mod obligatoriu de către doi profesori. Termenului de contestare s-a majorat cu încă 24 de ore, contestatarii fiind aşteptaţi până la 30 iunie.
În ciuda faptului că examenele au fost monitorizate şi supravegheate cu mare atenţie, s-au produs multe încălcări ale regulamentului desfăşurării testelor. Vinovaţi de situaţia creată sunt supraveghetorii examenelor şi nu elevii, a precizat Bujor. În urma semnalelor primite din partea reprezentanţilor ministerului educaţiei, au fost sancţionaţi 21 de profesori care au comis încălcări, pe cînd elevii au fost scutiţi de pedeapsă.
În topul celor mai frecvente infracţiuni comise în domeniul învăţămîntului, se înscrie facilitarea susţinerii cu succes a examenelor. Deşi în perioada mai – iunie sunt susţinute majoritatea examenelor de absolvire, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a lansat o linie fierbinte, care a funcţionat 20 de zile. În această perioada centrul a fost sesizat doar de 15 ori, cele mai active fiind raioanele Orhei şi Străşeni, a declarat Ruslan Flocea, de la Direcţia generală combaterea crimelor economice.