RISE: Proprietari de televiziuni din Moldova cu legături în offshore implicați în ancheta „Panama Papers”

Doi oameni de afaceri din Republica Moldova, un american şi un moldovean, care dețin şi administrează importante companii în domeniul mass-media şi servicii Internet, au apelat şi ei la serviciile avocaților Mossack Fonseca din Panama City, se arată într-o investigaţie a RISE Moldova dată publicităţii astăzi.

Potrivit acesteia, cel mai mare difuzor de televiziune prin cablu şi un important furnizor de servicii Internet din Moldova, compania Sun Communications de 12 ani are în calitate de acționar majoritar un offshore – Lekert Management Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Documentele fabricii de firme din Panama scot la iveală proprietarul real al Sun Communications.

Investiţii cash în televiziune

Compania Sun Communications a fost creată în anul 1993, cu denumirea de Sun TV, fiind parte a grupului Metromedia International Group Inc din Statele Unite, unul dintre cei mai mari investitori în televiziune, radio şi telefonie mobilă din Europa de Est şi spaţiul post-sovietic în anii ‘90 ai secolului XX.

În anii 2002-2005, din cauza unor probleme financiare, Metromedia International Group a vândut cea mai mare parte din activele din Europa de Est şi fosta URSS, inclusiv şi cota de 65% la Sun TV.

Potrivit unui raport depus de Metromedia International Group la Comisia pentru piața financiară din SUA (SEC), tranzacţia a avut loc în noiembrie 2003. Noul proprietar al pachetului de acțiuni de la Sun TV a ajuns Lekert Management Ltd, care a achitat suma 2,1 milioane de dolari, bani cash. La pachet a fost vândută și firma Sun Construcţie SRL.

Raportul pentru anul 2003 al Metromedia International Group relevă și faptul că Lekert Management Ltd era afiliată firmei Neocom SRL, care deținea restul de 35% din acţiuni de la Sun TV, înainte de tranzacție.

Compania Lekert Management, noul acţionar majoritar al Sun TV, a fost fondată în anul 2003, iar de înregistrare s-a ocupat firma Mossack Fonseca din Panama.

Potrivit documentelor #PanamaPapers, la momentul fondării, proprietar la Lekert Management era compania Hypercomm AG din Elveţia, lichidată în anul 2013.

În corespondenţa cu firma Mossack Fonseca, John Maxemchuk, actualul director al Sun Communications, se prezenta drept beneficiar final al Lekert, prin intermediul firmei elveţiene.

În iunie 2012, proprietar oficial al celor 50.000 de acţiuni în valoare de un dolar ale offshorului din BVI a devenit Alexandru Sârbu, parteneri de afaceri la Sun Communications cu Maxemchuk.

John Maxemchuk: „Am fost director. Alexandru Sârbu a fost tot timpul proprietar acolo! (la Lekert Management – n.r.) ”

Bani din offshore pentru studiile fiicei

Totodată, o serie de documente din #Panamapapers se referă la operațiuni şi plăţi pentru diverse servicii, inclusiv cheltuieli personale și taxe de studii peste hotare, din contul Sun Communications.

Astfel în august 2011 din conturile Lekert Management au fost transferați 17.000 de dolari pe contul Universității Suffolk din Boston, SUA, acolo unde Silvia, fiica lui Alexandru Sârbu şi-a făcut studiile.

Tranzacţiile au fost efectuate de pe conturile offshor-ului deschise la banca austriacă  Hypo Landesbank Vorarlberg. Joi, 7 aprilie 2016, ca urmare a dezvăluirilor #PanamaPapers directorul executiv al acestei bănci, Michael Grahammer, şi-a dat demisia.

Alexandru Sârbu nu a dorit să comenteze apariţia sa în documentele din Panama, precizând doar că nu îşi aduce aminte exact toate informaţiile referitor la companiile Lekert Management din BVI şi Hypercomm AG din Elveţia. Omul de afaceri nu a negat însă plata studiilor din contul Lekert: „Dacă aţi găsit documente acolo, atunci aşa s-a întâmplat”.

În prezent, la Sun Communications structura de proprietate se prezintă astfel: Lekert Management – 63,7%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 27,58%, John Maxemchuk -5,03%, Alexandru Şcerbina -2% şi Neocom SRL – 1,67%.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare