Robert Kaplan: Cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât va încerca să destabilizeze regiuni ca Moldova și Ucraina

Scriitorul si jurnalistul Robert Kaplan, inclus de două ori “Top 100 Global Thinkers” întocmit de Foreign Policy, consideră că pentru România amenințarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă, precizând că acest lucru ar însemna “agresiune și haos”.

Mai mult, potrivit lui, cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât ea va încerca să destabilizeze alte regiuni, ca Moldova și Ucraina.

“Viitorul Rusiei nu arată bine. Amenințarea cea mai mare pentru România nu este o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, pentru că aceasta înseamnă agresiune, un nivel de haos. Cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât ea va încerca să destabilizeze alte regiuni, ca Moldova și Ucraina, și va deveni din ce în ce mai agresivă în zona baltică, în zona Mării Negre”, a declarat luni Kaplan, la Ateneul Român, în cadrul unei conferințe, citat de Agerpres.

El a amintit că, inclusiv din perspectiva României, lucrurile s-au schimbat pe plan internațional față de situația de acum 20 de ani. Robert Kaplan a arătat că, la mijlocul anilor ’90, NATO era o alianță foarte puternică, iar Uniunea Europeană era “dinamică și lipsită de probleme”, pe când Rusia era “slabă și haotică”.

“Acum, dacă mergem înainte 20 de ani, în 2016, ce avem? Avem o situație foarte diferită. Rusia nu mai e slabă și haotică, e condusă de cineva cu o viziune geopolitică foarte hotărâtă,  aceea că Rusia nu a fost invadată numai de Hitler și Napoleon, dar și de suedezi, de lituanieni, de polonezi. Prin urmare, Rusia are nevoie de o zonă-tampon, o zonă de influență în Europa centrală și de est, un semn de întrebare și asupra NATO”, a susținut Kaplan.

Analistul american susține, însă, că situația nu mai e aceeași cu cea din anii ’40, “România nu mai este prinsă între Hitler și Stalin”.

“Situația e mult mai ambiguă. Nu mai e atât de întunecată și nu atât de lipsită de speranță pe cât era, să spunem, în 1940, dar nici nu putem spune că v-ați luat o vacanță permanentă de la istorie, așa cum au crezut oamenii în 1995. Cred că până la urmă ceea ce contează cel mai mult este abilitatea României de a-și întări instituțiile într-un fel mai transparent, instituții mai transparente și mai puternice pentru ca locul să devină mai atractiv pentru investitorii străini, deoarece acest lucru întărește siguranța națională”, a afirmat Robert Kaplan.

Potrivit analistului american, Rusia va încerca să submineze țări precum România prin operațiuni ale serviciilor secrete, prin crimă organizată, prin cumpărarea media prin părți terțe, elemente care “slăbesc legătura cu vestul și cu tradiția vestică a democrației seculare în Europa centrală și de est”.

“România ar trebui să-și facă curaj, n-ar trebui să cadă într-un autoritarism precum Ungaria, nu este compromisă de instituții slabe care sunt mult mai susceptibile să cadă pradă influențelor rusești, precum s-a întâmplat în Bulgaria sau în Serbia. România, dată fiind regiunea în care se află, este destul de puternică”, a mai spus Kaplan.

Foto: Caleaeuropeana.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.