Rogozin – fost luptător în conflictul de pe Nistru

Dmitri Rogozin, trimisul Moscovei la Chişinău pentru medierea conflictului transnistrean, recunoaşte că a luptat ca soldat, de partea Tiraspolului, în timpul conflictului de acum 20 de ani, scrie Deutsche Welle.

Mărturisirea este făcută în volumul ”Vrag Naroda” (”Duşmanul poporului”), scoasă de Editura ALGORITM din Moscova, în anul 2006. Capitolul în care Rogozin relatează despre implicarea sa în conflictul de pe Nistru se numeşte ”Calul Troian”.

”Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa”, scrie Rogozin, în cartea sa.

Tot acolo, Rogozin emite o serie de aprecieri dure la adresa autorităţilor moldovene: ”Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntari”, mai scrie fostul ambasador al Rusiei la NATO.

”Soarta conflictului a fost decisă de ostaşii armatei a 14-a. Mulţi dintre aceştia au luptat cu arma în mâini în armata transnistreană. Trădaţi de comandanţii lor, dar devotaţi Rusiei, soldaţii au trecut de partea poporului transnistrean, ridicându-se în apărarea acestuia.

Acest război a fortificat poziţiile republicii moldoveneşti nistrene şi a poporului său glorios, căruia, până în prezent, comunitatea internaţională îi respinge dreptul la autodeterminare şi propria statalitate”, se mai revoltă Rogozin în cartea sa, potrivit Deutsche Welle.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.