Rolul culturilor leguminoase şi furagere în Republica Moldova

  De Luminiţa Gusina

 Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie şi Centrul Ştiinţifico-Practic „Selecţia” au organizat în  perioada 17-18 iunie 2010, Conferinţa Internaţională Ştiinţifico-Practică cu genericul „Rolul culturilor leguminoase şi furagere în agricultura Republicii Moldova”. La eveniment au participat savanţi din Republica Moldova, România, Ucraina şi Federaţia Rusă. Manifestarea a avut loc în incinta Centrului Ştiinţifico-Practic „Selecţia” din municipiul Bălţi.

 În cadrul şedinţelor au fost audiate mai multe comunicate ştiinţifice, în expunerea savanţilor, în care s-au menţionat: rezultatele cele mai importante ale cercetărilor în sectorul îmbunătăţirii şi realizării de seminţe şi tehnologiilor de cultivare a culturilor leguminoase şi furagere la Centrul Ştiinţifico-Practic „Selecţia”; tipuri noi de selecţie a soiurilor de iarbă-ghimpoasă; aspecte de îmbunătăţire a bobului la Staţiunea Suceava, etc.

 Agenda de lucru a Conferinţei a inclus şi vizitarea câmpurilor experimentale menite lucrărilor de amiliorare şi multiplicare de seminţe primare la cultura soii, mazărei, măzărichei şi a lucernei.

 Lucrările Conferinţei Internaţionale au oferit un schimb de experienţă cu privire la temele abordate şi întărirea relaţiilor de parteneriat.

 În timpul discursului său, din cadrul şedinţei, dr. Gheorghe Tudorache, Secretarul Ştiinţific al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, a accentuat importanţa culturilor respective pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova. Dumnealui a menţionat că prin eforturile comune ale savanţilor de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie şi de la alte instituţii de profil, cercetările din acest domeniu se vor amplifica.

 Dumitru Godoroja, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, a afirmat că continuarea şi aprofundarea cercetărilor în domeniul formării noilor soiuri de culturi leguminoase şi furagere sunt de o importanţă maximă pentru Republica Moldova, deasemenea şi metodele noi de cultivare a acestora.

 La momentul actual în Republica Moldova, în urma secetelor frecvente, s-au redus suprafeţele de culturi leguminoase, faţă de anii trecuţi. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.