Rolul fricii în haosul de pe piaţă

 Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Atunci când criza financiară a luat amploare, eşecul doctrinelor economice a zguduit nu doar experţii, dar şi societatea în ansamblu. Oamenii de ştiinţă izraelieni, care se zice că ştiu despre credite şi preţuri destule sau chiar mai multe, au decis să vadă ce nu a mers bine şi care totuşi sunt factorii ce au dus la instaurarea crizei pe piaţa mondială.

Una din metodele, destul de stranii dacă ne referim la domeniul economic, pe care s-a decis de a merge în executarea acestui studiu, a fost de a combina variaţiile temporale ale factorilor subectivi cu analiza matematică. Doctorul Ioaş Shapira, profesorul de fizică Eshel Ben-Jacob şi doctorul Dror Kenett, au sugerat că comanda temporală şi aranjamentul evenimentelor produse în timp, ar trebui să fie ascunse, legate de frica cărorva schimbări.

Oameii de ştiinţă au analizat o serie de modificări ce s-au produs pe un eşantion de 10 pieţi diferite, în şapte ţări, timp de 50 de ani, numai că, în loc ca dânşii să urmeze nenumăratele studii şi analize economice efectuate de diverşi experţi şi analişti în domeniu, aceştia s-au pus pe cercetat efectul schimbărilor care au avut loc în urma variabilităţilor produse în sectorul comercial în timp.

Pe toate pieţile, analiza a demonstrat o ordine ascunsă, influenţată de timp şi corelaţii puternice între schimbările produse pe piaţă şi magnitudinea de modificare a preţurilor.

Oamenii de ştiinţă, ne-au demonstrat că totuşi una din pricinile primordiale care atacă piaţa este totuşi puterea de deprindere, adică comoditatea produsă de stabilitate, şi haos şi nedumerire, o frică de depăşire în cadrul variaţiilor produse în timp.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare