Romania, UE, SUA in negocierile pentru regiunea transnistreana, cere Voronin la Bruxelles

Chisinaul a solicitat sprijin politic si asistenta din partea NATO pentru elaborarea unui plan individual de actiuni de parteneriat Republica Moldova-NATO si implementarea acestuia in paralel cu realizarea Planului de actiuni Republica Moldova-UE.

In discursul sau rostit marti, 7 iunie, in fata Consiliului Nord-Atlantic, la Bruxelles, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca Republica Moldova a optat, de-o maniera ireversibila, pentru integrarea sa in UE si, in pofida unei conjuncturi geopolitice defavorabile, atribuie o importanta majora dezvoltarii relatiilor cu NATO. "Pentru Republica Moldova participarea la activitatile Consiliului parteneriatului euro-atlantic si ale Programului "Parteneriat pentru Pace" nu este un exercitiu academic. Problemele reale cu care ne confruntam – terorismul, separatismul agresiv si intransigent, criminalitatea organizata, traficul de persoane, coruptia, contrabanda – reprezinta o amenintare la esenta democratica a statelor noastre si pot fi solutionate numai in comun", a declarat Voronin, mentionand ca pentru Republica Moldova cooperarea cu NATO constituie cea mai buna modalitate de a se alatura eforturilor internationale vizand crearea unui sistem comun de securitate in spatiul euro-atlantic si de consolidare a stabilitatii in lume. Voronin sustine ca Republica Moldova doreste sa valorifice la maximum potentialul de cooperare oferit de Parteneriatul pentru pace si Consiliul Parteneriatului euro-atlantic si, totodata, sa sporeasca dinamica relatiilor sale cu NATO. "Consideram de o utilitate aparte elaborarea in cadrul PARP a obiectivelor parteneriatului pentru realizarea reformei armatei nationale si a masurilor privind imbunatatirea capacitatii fortelor noastre armate de a opera alaturi de fortele NATO", a declarat Voronin.

Totodata, el a mentionat barierele majore in calea avansarii Republicii Moldova pe fagasul integrarii europene si aprofundarii relatiilor sale cu Alianta: prezenta militara ilegala a trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova si conflictul transnistrean nesolutionat care afecteaza securitatea Moldovei si pe cea a regiunii. "Retragerea neintarziata, neconditionata si completa a fortelor armate ale Federatiei Ruse din Republica Moldova ar da un impuls decisiv solutionarii problemei transnistrene", a precizat Voronin, adaugand ca Tratatul adaptat cu privire la fortele conventionale in Europa nu poate fi ratificat atata timp cat nu vor fi retrase trupele rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova. "Fidela principiului egalitatii suverane a statelor, Republica Moldova impartaseste pozitia conform careia este inadmisibila consolidarea securitatii unor state in detrimentul intereselor nationale ale altor state", a spus Voronin.

Referindu-se la conflictul transnistrean, el a constatat ca negocierile in formatul pentalateral si mecanismul de pacificare existent si-au demonstrat ineficienta si nu sunt de natura sa conduca la o solutie durabila. "Taraganarea procesului de reglementare serveste drept paravan pentru consolidarea regimului separatist si promovarea unor interese geopolitice si mafiote straine intereselor populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului", a spus Voronin, salutand vointa Ucrainei de a juca un rol mai important in solutionarea problemei transnistrene. "Examinam, impreuna cu partenerii nostri, recentele initiative ale Kievului. Totodata, consideram drept prioritate instituirea controlului comun moldo-ucrainean de frontiera si vamal si desfasurarea unei misiuni internationale de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, in special pe segmentul transnistrean al acesteia. Doar eforturile concertate ale comunitatii internationale pot conduce la o schimbare pozitiva a situatiei in regiunea transnistreana. Ne pronuntam ferm pentru extinderea formatului de negocieri astfel, incat el sa includa UE, OSCE, SUA, Rusia, Ucraina si Romania. Contam in continuare pe spiritul de solidaritate si sustinerea Aliantei si a statelor ei membre pentru identificarea unei solutii pasnice durabile a problemei transnistrene, care de 13 ani mentine in calitate de ostatic un popor intreg si impiedica dezvoltarea ascendenta a tarii in toate domeniile", a spus Voronin. Potrivit lui, cooperarea Aliantei si UE cu Rusia este cruciala in reglementarea si prevenirea conflictelor. "Am fi recunoscatori statelor membre ale NATO daca in cadrul dialogului lor cu Rusia ar pune si problematica drepturilor omului in regiunea transnistreana, solicitand contributia la eliberarea neintarziata a celor doi detinuti politici din "grupul Ilascu", in conformitate cu decizia CEDO din 8 iulie 2004", a conchis Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.