România va ajungea în situaţia economică dificilă a Greciei, dacă Guvernul renunţă la reformele care cuprind Legea unitară de salarizare şi legea pensiilor, a avertizat premierul Emil Boc, după o discuţie cu reprezentanţi ai sindicatelor.
"Dacă România renunţă la aceste reforme, ajungem în situaţia Greciei. O spun cu responsabilitate, pentru că ştiu că, dacă nu păstrăm cheltuielile publice sub control, dacă nu eliminăm cheltuielile publice, dacă nu alocăm banul public cu prioritate spre investiţii şi creare de locuri de muncă, România nu va reuşi pe termen mediu şi lung să facă faţă provocărilor unui stat membru al Uniunii Europene", a declarat Boc.
Premierul a menţionat că România nu îşi poate permite luxul să oprească cursul reformelor începute sau să renunţe la Legea salarizării, la legea pensiilor, la legea educaţiei naţionale sau la legile de reformă cu privire la descentralizare.
Şeful Executivului a susţinut că drepturile obţinute în instanţă de salariaţii bugetari, care depăşesc prevederile Legii unitare de salarizare, sunt ”incorecte”, întrucât, susţine Boc, Guvernul trebuie să fie singurul care stabileşte salariile în sistemul bugetar.
În privinţa pensiilor, el a dat asigurări că prin viitoarea legislaţie, 5,6 milioane de pensionari "nu au niciun fel de problemă cu pensia, nu va scădea cuantumul acesteia". Referitor la vârsta de pensionare, el a reiterat că egalizarea acesteia la 65 de ani pentru bărbaţi şi femei se va aplica din anul 2030.