Românii trăiau 200 de ani!

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Multe mărturii documentare scot la iveală un adevăr indiscutabil, că acum câteva secole în urmă, românii trăiau circa 200 de ani. Sunt numeroşi cei care în lunga lor viaţă treceau peste suta de ani, pe străvechiul pământ românesc.

Din cartea istoricului Petru Maior în prefaţa lucrării sale „Istoria Bisericii Românilor” subliniază faptul că a întâlnit mulţi români trecuţi de vârsta de o sută de ani, care erau practic sănătoşi şi cu mintea lucidă: „Tocmai în protopopiatul mieu, în sat Ibăneşti, am avut un preot de acest feliu, anume Ursu, carele în anul 1786, când s-a mutat din lumea aceasta, plinise 118 ani de vârstă. Cu carele cu atâta mai mare plăcere aveam a cuvânta, că până la capătul vieţii sale mintea a avut nesmintită, memoria nescăzută şi toate simţurile întregi. Numai picioarele îi cam slăbise şi sprâncenele îi acopereau ochii”.

Din timpul guvernării generalului Marcy, în Banat un oarecare Ciortan Petruţi murise în anul 1724 la vârsta de 185 de ani, în oraşul Caransebeş.

În mănăstirea Kukus din Cehia se află o pictură în ulei care reprezintă un bărbat şi o femeie, foarte bătrâni. Pictura are următoarea inscripţie în limba germană : „Iovas Rovin, de 172, şi soţia sa Sara, de 164 ani, de rit grecesc, căsătoriţi de 147 de ani, amândoi născuţi şi domiciliaţi în Kodo(c), din districtul Caransebeşului, cu copii adevăraţi, 2 băieţi 3 fete încă în viaţă, cel mai tânăr băiat de 116 ani…”.

Ziarul Erdelyi Hiradó, din Cluj, scria, în ianuarie 1839, că în judeţul Hunedoara „…nu de mult a murit în Peştiş românul Juon Groza, de 120 de ani, care ar fi putut trăi încă mult timp, dacă împiedicându-se într-o buturugă, nu s-ar fi rănit mortal cu coasa ce o avea în mână. Lăsa după el pe fiul său Groza Juon, de 100 de ani, şi un nepot de 80 de ani.”

Dar iată şi o mărturie documentară despre un ţăran, care a dat mărturie în favoarea unui preot din judeţul Bihor, datând din anul 1619. Ţăranul în acuză se numea Lupu Basa şi avea circa 225 de ani, vârstă notată de două ori în actul respectiv.

Să ne întrebăm atunci de ce strămoşii noştri trăiau mai mult decât noi, cei care suntem martorii atâtor descoperiri în domeniul ştiinţei şi medicinii? Sau poate nu în medicină şi ştiinţă este secretul vieţii? Poate felul în care trăim şi ritmul lumii moderne ne omoară?

Savuraţi fiecare moment al vieţii şi trăiţi viaţa din plin.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.