Guvernul de la Chisinau a facut o propunere foarte tentanta concernului rus „Gazprom” (foto, sediul companiei) privind gestionarea liniilor electrice de inalta tensiune spre Balcani, pentru a obtine amanarea cu 3 luni a majorarii preturilor la gazele naturale rusesti, informeaza „Nezavisimaya gazeta”.
De la 1 aprilie, Republica Moldova si Armenia ar fi trebuit sa achite tarife noi, majorate, pentru gazele naturale rusesti, dar delegatiei moldovene i-a reusit sa ajunga la un acord cu reprezentantii rusi privind o amanare de 3 luni, esenta compromisului nefiind dezvaluita presei. Ministrul basarabean al Economiei Valeriu Lazar a calificat acest rezultat drept unul „pozitiv, dar temporar”.
„Nezavisimaya gazeta” scrie ca exportul de energie electrica in tarile din Balcani este un vis mai vechi al RAO „EAS Rossii”, pentru a carui indeplinire era necesar de a cumpara sau a primi in gestiune temporara liniile electrice de inalta tensiune care trec pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea au fost construite in timpurile fostei URSS in scopul asigurarii cu energie electrica a tarilor din fostul lagar socialist. Prin ele urma sa fie transportata energia electrica de la Centrala de la Cuciurgan.
Deoarece activitatea centralei nu este controlata de Chisinau, aceste linii electrice de tranzit nu sunt folosite de mai bine de 10 ani. Anul trecut, compania rusa „Inter RAO” (filiala a RAO „EAS Rossii”) a cumparat Centrala de pe Nistru, dar deoarece autoritatile moldovene nu si-au dat acordul pentru realizarea acestei vanzari, Moscova nu au putut primi spre folosinta aceste linii electrice. Potrivit publicatiei rusesti, tocmai aceste „fire de aur” au fost propuse in prezent concernului rus „Gazprom”. Publicatia citeaza surse confidentiale din cadrul Guvernului de la Chisinau, care afirma ca cifra propusa a fost pe placul presedintelui „Gazprom”, Alexandr Miller. Potrivit acelorasi surse, „Gazprom” intentioneaza sa cumpere Centrala de la Cuciurgan de la RAO „EAS Rossii”.
Responsabilii de la „Gazprom” nu au negat ca autoritatile de la Chisianu ar fi propus gestionarea liniilor electrice in schimbul unor tarife la gaz acceptabile. Purtatorul de cuvant al presedintelui „Gazprom”, Serghei Kuprianov, a declarat pentru publicatia citata ca in prezent se discuta cu autoritatile Republicii Moldova posibilitatea largirii domeniului de cooperare in energetica, fara a oferi insa detalii. Negocierile ar trebui sa se incheie in decursul a 3 luni.
„Nezavisimaya gazeta” se arata sceptica in ce priveste cumpararea Centralei de la Cuciurgan. Dupa cum au afirmat surse din cadrul RAO „EAS Rossii”, centrala reprezinta un „obiect interesant” si compania nu intentioneaza sa o vanda. Potrivit publicatiei, ar fi posibila si o alta varianta. „Gazprom” nu a uitat nici de problema tranzitului de gaze si discuta cu energeticienii moldoveni posibilitatea de a cumpara conducta de gaze prin care gazele rusesti trec spre Europa, prin Republica Moldova. Deocamdata, Guvernul de la Chisinau este dispus sa treaca in gestiunea concernului „Gazprom” o parte din actiunile sale pe care le detine la intreprinderea „Moldova-Gaz”. In prezent, concernul rus detine 50 la suta plus o actiune, Republica Moldova – 35,3 la suta, iar administratia de la Tiraspol – 13,4 la suta. Autoritatile moldovene sunt dispuse sa cedeze concernului rus inca 8 la suta din actiuni. // Romanian Global News