Rusia renunţă la componentele fabricate în R.Moldova pentru submarinele sale!

Rusia va trece până la finele anului 2017 la folosirea exclusivă a componentelor ruseşti în producția de submarine nucleare din Rusia. Astfel, către data menţionată, partea rusă va renunţa la livrările de componente de la două întreprinderi: una din Ucraina şi alta din Republica Moldova.

Anunţul a fost făcut de Eduard Borisov, consilierul superior al directorului general al uzinei Sevmash din Severodvinsk , care este cel mai mare producător de submersibile din Rusia.

“La proiectul Borei, (în cadrul căruia au fost fabricate submarinele Yuri Dolgoruki şi Aleksandr Nevski.) deja s-a trecut la folosirea doar a componentelor și materialelor din Rusia. În ceea ce privește proiectul Yasen, vor fi menţinute livrările de la două întreprinderi: una din Ucraina şi alta din Republica Moldova. Dar din anul 2017 vom refuza şi la serviciile acestor producători”, a precizat Borisov, citat de agenţia rusă de ştiri RIA-Novosti.

Aceeaşi sursă precizează că funcţionarul rus de la Sevmash nu exclude că renunţarea la componentele din Ucraina ar putea să aibă loc mai devreme, deoarece Guvernul Ucrainei “nu totdeauna adoptă decizii rezonabile”.

Deşi Eduard Borisov nu a numit întreprinderea din R.Moldova care în prezent livrează componente pentru submarinele ruseşti, se poate uşor deduce că este vorba despre uzina Răut din Bălţi

Din surse deschise, SA Răut din Bălţi este singura întreprindere din R.Moldova care produce sisteme hidroacustice şi de navigaţie pentru submarine. Aceasta a fost fondată în anul 1951, pe locul unei uzine de motoare.

Sovieticii atunci au creat o întreprindere specializată în proiectarea şi producerea echipamentului hidroacustic pentru navele maritime, inclusiv submarine, ale Uniunii Sovietice şi a unor ţări din lagărul socialist. În 1995, întreprinderea a fost reorganizată în Societatea pe Acțiuni „Răut”. Întreprinderea și-a păstrat capacitățile și produce, în prezent, echipament hidroacustic pentru navele și porturile din Rusia, India, Ucraina și alte țări ale lumii.

Moldova.ORG precizează că în cadrul proiectului Yasen, ruşii au creat primul submarin nuclear multifuncţional care face parte din a patra generaţie de submarine a Rusiei. Acesta este dotat cu sisteme moderne de comunicare şi poziţionare, cu rachete de croazieră supersonice cu o bătaie de peste 2.500 km, care pot fi dotate cu proiectile obişnuite sau nucleare. Rachetele de acest tip sunt folosite, în principal, împotriva portavioanelor. Este numit şi „moartea portavioanelor”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare